ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Historiek 2021

Met artistiek leider Luc Muylaert en gastcurator Caroline Pauwels, voormalig rector van de VUB, vindt Theater aan Zee plaats van 23 juli tot en met 8 augustus 2021.

Caroline Pauwels, gastcurator: “Deze editie deed ons terug aanhaken bij het leven. De honger, gulzigheid en gretigheid bij het publiek waren groot. Met het festival hadden we de ambitie om te ‘repareren’, te helen. De veelheid en diversiteit in het programma bracht ons van de ene emotie naar de andere die we collectief konden beleven. Mensen voelden zich opnieuw verbonden, zowel intergenerationeel als intercultureel. Met het publiek, met de artiesten, met de vrijwilligers. Het applaus klonk luider dan ooit.”

Zoals steeds wordt de basis van het programma bepaald door voorstellingen en kunstenaars die het kunstenlandschap vormgeven, aangevuld met creaties die op TAZ in première gaan. 

Programma: o.a. De Bastaard: het vertrek van Het Zuidelijk Toneel, Wie oud wordt van BERLIN, Niet mijn apen, niet mijn circus van Wim Helsen, Jonathan van Bruno Vanden Broecke/Valentijn Dhaenens/KVS, De nijl is in Caïro aangekomen van de KOE, U bent mijn moeder van HETGEVOLG, Sono io? Van Circus Ronaldo, Op een bankje, op een dag van Maaike Neuville/Roy Aernout/KVS, …

Premières: After all Springville/Disasters and Amusement Park van Miet Warlop/Irene Wool vzw, De Bastaard: het vertrek van Het Zuidelijk Toneel, Camping Sunset speelt: Ten Oorlog II van Camping Sunset, De Reus in de Mens van HETGEVOLG/TAZ/Zonnelied vzw/0.666, Our(s) Sonate van Compagnie Cecilia/Marijke Pinoy, Bartlebabe van Anna Franziska Jäger/Nathan Ooms, De Kleine Prins van Theater Malpertius

De selectie van Jong Theater is in handen van Jong werkprogrammator Jozefien Mombaerts. Jozefien selecteerde 8 voorstellingen van 12 jonge makers.

Voor de selectie Jong Muziek programmeren Lode Pauwels en Wouter Vanmeenen van De Zwerver (Leffinge) acht jonge bands.Meer info over het jong werk in 2021 lees je hier.

Carl Norac is de festivaldichter van TAZ#2021. Elke dag pent hij een nieuw gedicht dat je tijdens het festival terugvindt op theateraanzee.be.

Literatuur: Na anderhalf jaar met zooms en skypes die livevoorstellingen niet kunnen vervangen, kregen auteurs en poëten opnieuw contact met hun lezers en omgekeerd. Een selectie van goede fictie, non-fictie en poëzie werd gepresenteerd op TAZ#2021 tijdens Gesprekken, de Leesclub en Boekvoorstellingen.

TAZ en vele kunstenaars schuwden ook het debat niet. Aan zeven prominente stemmen werd gevraagd een rede te schrijven over een prangend onderwerp, waarbij de controverse niet uit de weg gegaan werd. De redes zijn door Uitgeverij Vrijdag gebundeld in het boek Uitgesproken, de TAZ redes dat ook na TAZ verkrijgbaar is in de boekhandel. 

TAZ Youth: De jongerenwerking van TAZ brengt tijdens Theater Aan Zee een cultureel aanbod van, voor en door jongeren tussen 15 en 26 jaar. Gedurende twee dagen kan men genieten van workshops, concerten, dj’s,.. op maat van jongeren. Muziek gepresenteerd tijdens TAZ Youth: Neva, Dj Mendre, Wolker, Jaidine, Dj Empire, Kids with Buns. TAZ Youth is een samenwerking tussen TAZ, OHK, Sabam for Culture, Stad Oostende en StuBru.

Quartiers d’O: Theater Aan Zee, kleinVerhaal, De Grote Post, KAAP en FMDO trekken naar drie ‘quartiers’ van Oostende: van het Westerkwartier, naar De Nieuwe Stad en  naar het Oud Centrum. Samen met bewoners en verenigingen uit de wijk bereidden ze hét buurtfeest van het jaar voor: Quartiers d’O! Buurtbewoners  geven het feest mee vorm en lidverenigingen van FMDO zorgen voor een feestelijke make-over van het Sint-Catharinaplein, het Cardijnplein en het Achturenplein.

Op vrijdag beklimmen zangers uit de wijk vanaf 19u het podium voor het Café Chantant van kleinVerhaal. Onder begeleiding van professionele muzikanten storten ze zich op hun lievelingsliedjes. Op zaterdag nodigen we de buurtbewoners en hun familie uit voor een gratis programma met zowel circus, muziek, comedy, dans als een Bal Populaire. Je kan er ook deelnemen aan workshops: proef van vele kunsttechnieken bij de Kunstbar van mu-zee-um, word voor één dag student aan de VUB Kinderuniversiteit on Tour of ontdek je circustalent bij Woesh. Op zondagmiddag schuiven wijkbewoners de benen onder De Langste Tafel. Ze genieten er van elkaars gezelschap en van het driegangendiner dat een professionele kok met de hulp van de buurtbewoners en LETS Oostende klaarstoomden i.s.m. Antenne. Tussen de gangen door verrast KAAP hen met verhalen die schrijvers Dounia Mahammed, Mathieu Charles of Astrid Harens in de buurtkeuken sprokkelden. Met de steun van: Nationale Loterij en Automobilia. 

Hans Dewitte, kleinVerhaal: “Met Quartiers d’O is TAZ opnieuw van alle Oostendenaren. Meer dan 3.000 Oostendenaren hebben Quartiers d’O warm onthaald en meer dan 180 inwoners ontpopten zich tot kok, zanger of decorateur. Quartiers d’O bracht mensen terug samen om te connecteren met elkaar en te genieten van muziek, circus of een lekkere maaltijd.”

Lijfstroom XL: Het online muziekkanaal Lijfstroom bouwde tijdens TAZ de loods van de NMBS om tot een sfeervolle muziekclub. Gastheren Sam en Daan van performancecollectief Club Jaecques verwelkomden iedere avond maar liefst vier muzikale gasten, straatwaardige hiphop, knetterende electronica, loden gitaren of zalvende folk delen samen de scène. Zowel de Jong Muziek selectie als een kleurrijke schare ervaren rotten speelden zich het zweet in de schoenen voor het oog van de camera en het publiek. Als uitsmijter legden Sam en Daan hun gasten het vuur aan de schenen tijdens geanimeerde groepsinterviews.

HIPHOP-BOO(S)TCAMP: Van 19 t/m 23 juli 2021 organiseerden TAZ Youth, De Grote Post en kleinVerhaal het Hiphop Boo(s)tcamp. Twaalf jongeren, zes uit Oostende en zes uit Brussel, werkten vijf dagen onder begeleiding van drie ‘masters’ aan de creatie en presentatie van nieuwe hiphop songs. De masters waren: hiphopper Dutch Norris, dj en producer Ashley Morgan en hiphopper, mixer Sam van Ryssel. Dit project werd medemogelijk dankzij de steun van de culturele activiteitenpremie van de Vlaamse overheid, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Sabam for culture en powered by Stubru.

TAZPlus: Naast de vaste podium-, muziek & literatuurprogrammatie zijn er ook nog enkele gratis extraatjes te beleven op TAZ: L’Aquarium (des fauves) van topacrobaat Eric Longequel, Luminal Lab van Caroline Mathieu, fototentoonstellingen Mijn moeder, mijn dochter van Marc Naesen en The knausgard / Hasselblad series van Alexia Leysen, de tentoonstellingen Gipsy van Luk Duflou en De Optimistenklasse

Laureaten:

Creatiebeurs Jonge Makers: Na vele jaren met een prijsuitreiking en prijzen Jong Werk stapte TAZ begin 2020 over naar de ‘Creatiebeurs Jonge Makers’. Het traject dat hiermee opgestart wordt, zet in op een duurzame relatie tussen de jonge makers, partners, investeerders en publiek. Duurzaam in tijd, ondersteuning en groei, met het oog op de verdere ontwikkeling en het maken van een nieuwe creatie door de laureaten.

Met deze creatiebeurs wil TAZ, samen met partners en investeerders, een vervolgtraject met een startende kunstenaar aangaan. De kunstenaar engageert zich om binnen de twee jaar een nieuwe creatie te presenteren op TAZ. Voortaan zullen elk jaar alle kunstenaars die op de huidige en voorafgaande festivaleditie binnen het Jong Werk te zien waren een aanvraag kunnen indienen voor de creatiebeurs.

Laureaat 2020: De eerste beurs ging naar Anna Franziska Jäger en Nathan Ooms. De beurs maakte de ontwikkeling van Ambient Theatre Fury mee mogelijk, hun nieuwe voorstelling die in maart 2022 in première gaat bij CAMPO. Deze zomer spelen ze Bartlebabe binnen Jong Theater.