ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Café Koer 1

Kaaistraat 22
8400 Oostende

De eerste jaren is het Fort Napoleon zowat de uitvalsbasis voor het Jong Werk, maar samenkomen doet TAZ in De Langestraat. Aanvankelijk was Café De Republiek het meetingpoint, maar al snel trok iedereen richting De Lafayette voor afspraken, babbels, en de redactieploeg van de dagkrant palmde er zelfs de tweede verdieping in.

Na Het Fort Napoleon in 1997 en 1998 wordt in 1999 voor het eerst ‘POST-T’ (het voormalige Postgebouw en het huidige cc De Grote Post) gebruikt, POST-T fungeert voortaan als hét epicentrum voor Jong Werk.

In 2001 verhuist het meetingpoint naar het O.L.V.- College in de Kaaistraat, meteen een succes voor publiek en artiesten. Het wordt omgedoopt tot ‘Café Koer’ (‘koer’ als referentie naar de speelplaats van de school en naar ‘jardin’). Niet alleen wordt die gezellig ingericht en versierd met theaterkostuums, ook muziek doet haar intrede. Het eerste huisorkest van TAZ is de band The Revelaires.

In 2002 wordt Café Koer in het O.L.V.- College nog meer ‘the place to be’, met veel volk en avondconcerten, die helaas op de zenuwen werken van een buurman. Meermaals lijkt een saboteur aan het werk en wordt de multikabel van de PA aangepakt. Het publiek laat het zich alvast niet aan het hart komen.

In 2004 verhuist Café Koer omwille van praktische redenen van het O.L.V.-College naar het Stationsplein, en voor het eerst wordt het voormalige stationsbuffet omgetoverd tot de roemrijke ‘Club Terminus’. Met nachtconcerten om 24u30 en feesten tot de ochtend piept is ‘Club Terminus’ ‘the next hot thing’ en dit jaar na jaar, tot Theater Aan Zee in 2012 door de geplande renovatiewerken aan het Station dient te verhuizen naar De Grote Post.

Lees hier meer over Café Koer in het Leopoldpark.

Voorbereiding Café Koer (0:00 - 0:30) + Interview Peter Craeymeersch

Voorbereiding Café Koer (0:00 - 0:25)

Café Koer 1997-`98, Dries Vermeesch en Don Verboven


Wouter Deprez @ Café Koer
Sfeer Café Koer
Huisorkest The Revelaires
Sfeer Café Koer
Sfeer Café Koer