ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Lachstuk

Verwanten Centrale Gast Wim Opbrouck

2007 Toneelgroep Ceremonia
Theater
Victoriazaal/Cultuur Pakhuus Ostende

Wim Opbrouck: "Als centrale gast andere mensen mogen uitnodigen is een hele eer.
Er worden zoveel mooie producties gemaakt. Sommige van deze gastvoorstellingen heb ik nog niet gezien, maar heb ik uitgenodigd omdat het parcours van de makers mij heel erg aanspreekt.
Of omdat het thema van de voorstelling past in het verhaal dat ik wil vertellen..."

Lachstuk is de nieuwe voorstelling van schrijver, regisseur en Ceremonia-acteur Johan Knuts. Samen met zijn collega-acteurs Ineke Nijssen en Hendrik Van Doorn schildert hij een portret van twee vereenzaamde zielen op en naast de dansvloer. De voorstelling baadt in de typische sfeer van de late uurtjes na een stevig feest, wanneer de muziek iets te luid klinkt in de bijna lege ruimte, en wanneer het voor de achterblijvers uitkijken wordt om niet over de lege flessen te struikelen.

De Morgen: "Knuts legt zijn acteurs een strakke structuur op: om beurten brengen ze een monoloog, daartussen klinken muziekjes waarbij tussen de flessen wordt gedanst. Twee honden in een kegelspel: vooral Van Doorn, met elastisch plooibaar lichaam, mag daarin zijn kunde tonen. Met de flessen vallen ook langzaam de puzzelstukjes van hun leven, verbonden in eenzaamheid."

Opbrouck: "Ik hou heel erg van de stijl van Toneelgroep Ceremonia. De personages zijn schilderachtig, de scenografie is bijna beeldende kunst, de muziek is filmisch... Het is totaal theater."

Tekst en regie: Johan Knuts.
Met: Hendrik Van Doorn en Ineke Nijssen.
Productieleiding en lichtontwerp: Geert Vanoorlé.
Productie: Toneelgroep Ceremonia.