ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Ruhe

2011 Muziektheater Transparant, Collegium Vocale Gent
Theater
Zonnebloem (Stedelijke Freinetschool)

Onder het leitmotive `You`ve got this strange effect on me` stelde gastcurator Josse De Pauw een gevarieerd programma samen. Van repertoire, danstheater, muziektheater tot monoloog en hoorspel.

Deze voorstelling kadert in het project E40 (cultuur)snelweg Brussel - Oostende

Schrijver en denker George Steiner vroeg zich ooit af hoe een kampbeul uit Auschwitz overdag Joden kon vermoorden en `s avonds met tranen in de ogen naar liederen van Franz Schubert kon luisteren. Eenzelfde dilemma lijkt ten grondslag te liggen aan Ruhe.

Uitgangspunt vormen vier teksten uit SS, een berucht boek uit de jaren zestig, gebaseerd op interviews met acht Nederlandse SS-vrijwilligers. In Ruhe onderbreken plots oud-SS`ers de koorliederen van Schubert, ze vertellen over hun vrijwillige dienstname bij de SS in 1940. Het zoeken naar harmonie was voor hen toen, net als voor de zangers nu, het uitgangspunt. Zij vragen om begrip. Hoe kijken wij in 2011 terug op deze kwellende morele vragen?

 "In al zijn eenvoud is Ruhe wonderschoon en veelzeggend. De voorstelling dwingt je naar binnen te kijken in plaats van naar buiten te veroordelen." (Trouw)

Concept/Regie: Josse De Pauw
Muzikale leiding: Christoph Siebert
Muziek: Franz Schubert, Annelies van Parys
Tekstbewerking: Tom Jansen, Josse De Pauw.
Scenografie: Herman Sorgeloos
Beelden: David Claerbout
Spel: Dirk Roofthooft, Carly Wijs
Zangers: Collegium Vocale Gent.
Productie: Muziektheater Transparant
Coproductie: KunstenFestivaldesArts, Zeeland Nazomerfestival
i.s.m.: Collegium Vocale Gent