ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Lint

Strip-operaproject

2013 Koninklijke Vlaamse Schouwburg - KVS, SPECTRA ensemble
Theater
cc De Grote Post

SPECTRA brengt het legendarische stripverhaal LINT van Chris Ware op muziek van Walter Hus!

In de 72 pagina-dikke graphic novel Lint schetst de Amerikaanse striplegende Chris Ware het leven van Jordan Wellington Lint. Lint wil door het leven gaan als rockster en begeerde vrijgezel, maar blinkt uit in foute keuzes en gemiste kansen. Hij worstelt met vrouwen, zijn overleden moeder, zijn drinkende vader, zijn toekomst en zijn verleden.
De leidmomenten, contrapunten en andere muzikale elementen in dit beeldverhaal trokken de aandacht van de Belgische componist Walter Hus (°1959), die de strip pagina per pagina op muziek zette. Het resultaat is een strip-operaproject gebracht door SPECTRA o.l.v. Filip Rathé en zangeres Angélique Willkie.

Chris Ware wordt algemeen beschouwd als een van de grootste stripgenieën van de laatste 20 jaar.
Zijn in 2000 gepubliceerde ‘graphic novel’ Jimmy Corrigan, the Smartest Kid on Earth betekende zijn  wereldwijde doorbraak. Het boek werd overladen met lovende kritieken en ontving verscheidene prijzen.

In 2009 schrijft Walter Hus in opdracht van SPECTRA de soundtrack bij een fragment van dit stripverhaal in hun kindervoorstelling Frankenstein.
Daarop volgde het idee om, opnieuw met SPECTRA, het werk LINT te creëren, een compositie gebaseerd op het gelijknamige stripverhaal, dat tijdens de voorstelling zal worden geprojecteerd.
Voor SPECTRA en Walter Hus is dit meteen een volgende stap in de exploratie van het samengaan van muziek en graphic novel.

Angélique Willkie: stem (ex-Zap Mama).
Jan Vercruysse: fluit.
Dirk Descheemaeker: klarinet.
Jona Kesteleyn: elektrische gitaar.
Pieter Jansen: viool.
Bram Bossier: altviool.
Peter Devos: cello.
Luc Van Loo: fender rhodes.
Frank Van Eycken: percussie.
Filip Rathé: Dirigent.
Yannick Willox: geluidstechniek.
Walter Hus: beeldprojectie.
Jan Debie: podiumregie, licht.