ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Moore Bacon!

Laureaat Jong Theater 2016

2016
Theater - Jong theater
Koninklijk Atheneum

Een bloot lichaam, onderworpen aan een spel met licht, manifesteert zich, zwevend in een duistere ruimte waarvan de randen niet zichtbaar zijn. Het lichaam wordt verscheurd en neemt onmogelijke vormen aan: het strekt zich uit, krimpt in elkaar en spat uiteen om zich vervolgens weer in een nieuwe gedaante aan ons voor te stellen. Het oog van de kijker wordt in Moore Bacon! voortdurend bespeeld. Iedere waarneming is een scheppende daad. Vormen, texturen en kleuren ontstaan meer uit de eigen verbeelding dan wat zich feitelijk op scène afspeelt.

Zoals de titel doet vermoeden plaatsen makers Kobe Chielens en Bosse Provoost hun onderzoek naast dat van beeldhouwer Henry Moore en schilder Francis Bacon. Beiden maakten werk waarin het lichaam botst met de materie waaruit het is opgetrokken.

Regie: Bosse Provoost.
Spel: Kobe Chielens.
Beeld: Chantal Pollier.
Dramaturgisch advies: Bauke Lievens.
Techniek: Abel Provoost, Geert Belpaeme.
Met dank aan: BUDA Kortrijk, De Grote Post Oostende, De Werf Brugge, Geert Belpaeme, Koenraad Vandersyppe.
Opleiding: KASK Gent, Master drama.

Uit het juryverslag:
Laureaat KBC-TAZ Jongtheaterprijs 2016

Bosse Provoost en Kobe Chielens brachten ongetwijfeld de meest affe en gefocuste voorstelling binnen de selectie jong theater. Moore Bacon! neemt twee grote kunstenaars als inspiratie en dat houdt een groot risico in, maar ze halen die lat moeiteloos. Organisch lichaam en object, donker en licht, zwaarte en lichtheid, stilte en geluid worden ingezet in intrigerende bewegende tableaus. Meer dan louter vormstudie is er niet alleen nagedacht over hoe je iets op scène zet, maar ook en vooral wordt er op slimme wijze geanticipeerd op hoe de ver-beelding van een toeschouwer werkt.  Is Moore Bacon! een ongelofelijk sterke voorstelling, ze is tevens bijzonder fragiel en kan slechts bloeien in de beste publieks- en technische omstandigheden.

Fragment Moore Bacon

Moore Bacon