ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Omnia

Sint-Sebastiaanstraat 16
8400 Oostende

Het gebouw van Drukkerij Omnia hoort bij de voormalige Stedelijke Meisjesschool ‘Louisa Maria’, die in 1877 opgetrokken wordt in de Wittenonnenstraat. De school wordt gerund door de Zusters van Sint-Jozef (de zogenaamde "Franse School").

De achterzijde van de school geeft uit op de Sint-Sebastiaanstraat. Het gebouwencomplex op nummers 16-16A-18 dateert ook uit het laatste kwart van de 19e eeuw. Het pand op nr. 18 behoort tot het scholencomplex, dit als woning voor de priester-bestuurder.

In 1954 wordt nr. 16 door de Zusters verkocht aan Robert Lanoye (drukker, uitgever, journalist) en die richt het in als drukkerij/uitgeverij, met name de voormalige Drukkerij Omnia en Uitgeverij Erel. In de drukkerij worden verschillende boeken en kranten uitgegeven o.a. Courrier de Gand en Courrier du Littoral et du Bruges.

Na stopzetting van het drukkersbedrijf koopt de stad het pand en dient het als ontmoetings- en sociaal centrum. Ook worden er cultuurateliers ter beschikking gesteld aan beginnende, Oostendse kunstenaars.
In 2003 organiseert TAZ er de workshop ‘Kunstbende aan zee’. In 2004 is Drukkerij Omnia deel van het Stadsnomaden-parcours en speelt Wanda Eyckerman er haar voorstelling De Gelukkige dagen van Weanne d`Arc.
Het duurt tot 2015 vooraleer TAZ opnieuw gebruik maakt van de locatie, dat jaar spelen de Jong Muziek bands er één van hun vier concerten in het atelier van de sociaal-artistieke organisatie klein Verhaal.


DRS
Embers 2015