ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

RONJA

2019 Stichting Nieuwe Helden, Verkadefabriek
Theater - Creatie voor TaZ
Stadhuis, Sint-Andreasinstituut, Nieuwland, De Kreeke

Vier avonden, in vier verschillende Oostendse wijken, rondom het thema armoede en ongelijkheid: met heerlijk eten, livemuziek, ontmoetingen, verdieping en de theatervoorstelling RONJA.

In deze muzikale theatervoorstelling ontmoeten we Clara, de moeder van de 11-jarige Ronja. Clara probeert rond te komen met een uitkering en de beste moeder van de wereld te zijn. Ze vertelt hoe het is om onder de armoedegrens te leven, welke impact de incassobrieven hebben. Ze toont het uitgebreide aanbod van potjes en activiteiten voor mensen in armoede en deelt haar vragen en twijfels over het schoolsysteem. Gelukkig heeft Clara nu eindelijk een uitweg gevonden. Of …?
Met persoonlijke verhalen en liedjes gebaseerd op tientallen interviews met mensen die dagelijks te maken hebben met armoede proberen we antwoorden te vinden op vragen als: Wat kunnen wij nu echt doen om armoede tegen te gaan? Gaat het uiteindelijk niet over een sociale en maatschappelijke ongelijkheid die we gezamenlijk aanvaarden en in stand houden?

di 6/8: i.s.m. CKG ’t Kapoentje. Gastspreker: directeur Patrick Blondé.
wo 7/8: i.s.m. CAW, BMLIK-O, ATD Vierde Wereld. Gastsprekers: twee leden van het project Bonnie (een sociaal-artistiek project van BMLIK-O en ZANDZAND).
do 8/8: i.s.m. Samenlevingsopbouw Nieuwe Stad en kleinVerhaal vzw. Gastsprekers: Katrien Kesteloot en Anne-Laure Vanhaverbeke.
vr 9/8: i.s.m. Lokaal Bestuur Oostende. Gastsprekers: een ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting en haar tandempartner.

RONJA is, net als The Village, onderdeel van het project OchArme, een artistiek en journalistiek project rondom armoede en ongelijkheid in Nederland en Vlaanderen.

De duur en ticketprijs is inclusief een driegangendiner, livemuziek, een verdiepend gesprek met een Oostendenaar en de voorstelling RONJA.

Regie/host: Isil Vos.
Regieassistentie: Mariëlla van Apeldoorn.
Tekst: Isil Vos, Koen Deca.
Spel: Terri van Splunder, Koen Deca, Senna Yasmina Allaui.
Muziek: Koen Deca.
Video: Oostblok Media.
Eindregie: Lucas De Man. PR: Judy Lijdsman.
Fotografie: INDYMAH.
Illustratie: Anne Caesar.
Productie avonden: Jopie de Zeeuw.
I.s.m. Refu interim.
Met de financiële steun van: Stad Oostende.

Stichting Nieuwe Helden