ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Non-fictie: Populisme

2018 TAZ (Theater Aan Zee)
Literatuur - ???
KAAP / Vrijstaat O.

Vier thema’s en boeken - kunst en zorg, opstand, populisme en betrokkenheid - worden tijdens het non-fictie programma onderwerp van debat. Een wisselend panel buigt zich over een boek en biedt verrassende inzichten en kennis.

In Wat is populisme? legt Jan-Werner Müller uit wat ‘populisme’ is en geeft hij een overtuigende analyse van de oorzaken en het succes van dit snelgroeiende fenomeen. Brengt populisme regering en volk nader tot elkaar of is het een bedreiging voor de democratie? Wat is het verschil tussen links en rechts populisme?

Moderator Phara de Aguirre gaat in gesprek met:
Ico Maly, Geert Mak en Stefaan Rummens. Johannes Verschaeve brengt een muzikaal intermezzo.

Ico Maly doceert Nieuwe Media en Politiek aan de Tilburgse universiteit en is hoofdredacteur van Diggit Magazine. Jarenlang was hij coördinator vanKif Kif, een interculturele organisatie die stijdt voor gelijkheid en tegen racisme. Hij publiceert over media, identiteit, nationalisme, (super)diversiteit, democratie … In 2014 bracht hij het e-boek Superdiversiteit in Oostende uit, hierin brengt hij Oostende, meer bepaald het Westerkwartier, in kaart.
Geert Mak is een meermaals bekroonde Nederlandse auteur en journalist. Bekende werken zijn De Eeuw van mijn vader (1999) en zijn reisverslagen In Europa (2004) en Reizen zonder John (2012). Vorig jaar ontving hij de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. Zie ook Op Sleeptouw: Geert Mak.
Stefaan Rummens is politiek filosoof en professor aan de KUL. Zijn boek Wat een theater! Politiek in tijden van populisme en technocratie (2016) beschrijft hoe onze parlementaire democratie op verschillende fronten bedreigd wordt.

Wat is populisme? komt ook aan bod in De Leesclub: Wat is populisme?.

MET: Phara de Aguirre, Ico Maly, Geert Mak, Stefaan Rummens.
MET DANK AAN: Sabam for Culture.