ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Short of Lying

Sabam Jongtheaterschrijfprijs 2018

2018
Theater - Jong theater
Conservatorium Aan Zee

Short of Lying is een spoken word performance die balanceert tussen stand-upfilosofie, wetenschappelijke TED Talken literaire vertelling. Luanda Casella laat erin zien hoe een spreker via de kracht van de verhaalkunst de waarheid naar zijn hand zet. En hoe dit verhalend bedrog onze neoliberale markt van dienst is.

Luanda is een messcherpe verteller van verhalen die met chirurgische precisie blootleggen wat niet verteld wordt.

Tijdens Chambres d’O 2017 presenteerde ze Short of Lying als work in progress, deze zomer brengt ze de voorstelling voor het eerst integraal.

Uit het juryverslag: 

De Sabam Jongtheaterschrijfprijs is een bekroning voor jonge theatermakers die zelf in de pen kruipen, 7 500 euro, gewonnen door Luanda Casella met de voorstelling Short of Lying

"In Short of Lying dissecteert Luanda Casella de leugen als narratieve tool bij uitstek met een spoken word performance die balanceert tussen stand-­‐up psychologie, wetenschappelijke TED talk en literaire vertelling. Via een ingenieus gecomponeerde tekst rond bluf, mystificatie en bullshit legt ze op slimme wijze de mechanieken van misleiding bloot.

Dit is een inhoudelijk en vormelijk bijzonder grondig uitgewerkt project, misschien wat overwerkt in die zin dat het nog weinig aan het toeval overlaat. Dat totaal in control willen zijn, staat volgens de jury de identificatie met de performer in de weg. Eenmaal van dat harnas ontdaan zal ze het publiek nog meer en beter kunnen bespelen maar hen ook haar kwetsbaarheid kunnen tonen. Casella experimenteert met complexe vertelstructuren en maakt haar ambitie als schrijfster met deze tekst helemaal waar. Op papier komt de kwaliteit van Short of Lying nog duidelijker naar voren. Daarom reikt de jury haar graag de Sabam Jongtheaterschrijfprijs uit."

Concept/tekst/spel: Luanda Casella.
Dramaturgie: Sébastien Hendrickx.
Coaching: Tom Dupont.
Scenografie: Felix Fasolt.
Kostuum/assistent scenografie: Joy Vervaeke.
Lichtontwerp: Maria Dermitzaki
Geluidsadvies: Pablo Casella
Ondersteuning: Workspace Brussel, WP Zimmer, De Grote Post, W I P C O O P/MAP, CAMPO, KASK, VERBO/Galeria Vermelho, Stad Gent, de Vlaamse Overheid.

Short of lying
Short of lying
Short of lying
Prijsuitreiking
Prijsuitreiking
Prijsuitreiking