ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

De Extremisten/Kim de Gelder

Actuashow

2015
Theater
KC Vrijstaat O / De Droge Coo

Met De Extremisten gaan Jibbe Willems, Fikry El Azzouzi, Greg Nottrot en Junior Sephunyane Mthombeni een onderzoek aan naar verschillende vormen van extremisme die zich schuilhouden in onze samenleving en dat soms, onverwacht, in ons gezicht tot ontploffing wordt gebracht. De Orde van de dag, een live actualiteitenshow gooide in Nederland reeds hoge ogen in tal van theaters.

“Weet je wat ik ben? Ik ben een hond die op een auto jaagt. Geen idee wat ik ermee zou kunnen als ik er één vang. Ik doe gewoon dingen.” Dit zegt The Joker in The Dark Night. Hij verwoordt daarmee één van onze grootste angsten, het onvoorspelbare, onverwachte, onverklaarbare en niet te voorkomen geweld dat op een dag, zonder dat je je erop voor kan bereiden, zomaar naast je kan exploderen. Kim de Gelder richtte, geschminkt als de Joker, een bloedbad aan in een kinderdagverblijf in Dendermonde. De Gelder was een klassieke Dark Horse: geen bekende van politie of justitie en geen patiënt van een psychiatrische instelling en daarmee bijna onmogelijk te voorkomen. Juist in een maatschappij die meer en meer geobsedeerd is door veiligheid, zijn Dark Horses als Kim de Gelder, Hans van Themsche, Karst T., James Eagan Holmes en vele onbekende anderen de iconen van het extreme dat tussen ons doorloopt en ons in iedere ademtocht kan overvallen. Met de autopsie op Kim de Gelder proberen De Extremisten zin te geven aan het zinloze, het onbevattelijke te bevatten en te accepteren dat er soms niets te begrijpen valt.

Vandaag met gastschrijver Jeroen Olyslaeghers, gastactrice Sarah Jonker en deskundige Kim Duchateau.

De Extremisten’ gijzelen hun publiek en sluiten hen elke avond anderhalf uur op in Vrijstaat O., om een geestelijke autopsie te plegen op een aantal extremisten in diverse verschijningsvormen. Ze houden hun motivatie en verklaringen omtrent gedrag tegen het licht en proberen zin te geven aan het zinloze, het onbevattelijke te bevatten en te accepteren dat er soms niets te begrijpen valt.

Hun onderzoeksobjecten zijn de Charly Hebdo broers Kouachi, Anders Breivik, Ulrike Meinhof, Malika El Aroud, Kim de Gelder en Jezus Christus. Met deze extremisten onderzoeken zij het extremisme van de liefde en de dood, de broederschap en het solisme, het onverwachte en het donkerst zwarte van de ziel, het mannelijke en het vrouwelijke, de ideologie of het volledig ontbreken daarvan, het rechtse en het linkse, het wrede en het naïeve, de genade en de straf, de hemel en de hel. Zij staren in de extremist die in onszelf schuilt, de extremist die nog niet met geweld de grens tussen idee en daad over is gestoken.

Iedere avond gaan zij dit onderzoek aan met het publiek en gastschrijvers, met acteurs, muzikale gasten en experts uit verschillende, verrassende disciplines. Niet om het ultieme antwoord te geven op de vraag ‘waarom’, maar misschien om een literair en theatraal tegenwicht te bieden aan de kracht van verwoesting en de ideologie van destructie. Omdat hoop wellicht de enige troost biedt in een zinloze woestenij.

met: Jibbe Willems, Fikry El Azzouzi, Greg Nottrot, Junior Sephunyane Mthombeni, Mark Kraan, Frank van Kasteren, Wilko Sterke
. coproductie: Het Nut, deBuren, TAZ en Vrijstaat O.