ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Koningen en Koninginnen der poezie/uitreiking deAuteurs-prijs

Uitreiking Deauteursprijs

2015
Literatuur
cc De Grote Post

Niet alleen jonge theater- en muziekmakers krijgen een platform op TAZ, met P`rinsen en Prinsessen der Poëzie` verwelkomen we zoals vorig jaar twaalf dichters jonger dan 40 uit Vlaanderen en Nederland. Ze brengen niet alleen eigen werk, maar verklappen ook wie hun grote voorbeeld is. Curator David Troch vond bovendien enkele befaamde dichters bereid langs te komen in Koningen en Koninginnen der Poëzie. Deze avond met klinkende namen luidt de poëzieweek in.

Wie zijn de poëziehelden van de beste Nederlandstalige dichters en wie van de jonge garde dragen ze een warm hart toe? Ze vertellen het tijdens Koningen en Koninginnen der Poëzie en dragen uiteraard ook uit eigen werk voor. Met gasten als Charles Ducal, Joke van Leeuwen, Hedwig Speliers en Tom Lanoye belooft dit een warme literaire avond te worden! Bovendien reikt deAuteurs ook deAuteurs-prijs uit, dit jaar in de categorie literatuur.
De drie genomineerden zijn Jeroen Theunissen, Annelies Verbeke en Peter Theunynck.

Charles Ducal, `Dichter des Vaderlands`, debuteerde in 1987 met de bundel `Het huwelijk` en schreef tot nu toe zes dichtbundels. Daarnaast is hij de auteur van het essay `Alle poëzie` dateert van vandaag waarin hij uitlegt wat het belang van poëzie zou kunnen zijn. Dit jaar verschijnt zijn nieuwe bundel `De buitendeur`.

Joke van Leeuwen schrijft, dicht en tekent, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Ze debuteerde in 1978 met het prentenboek De appelmoesstraat is anders. In 2008 en 2009 was ze stadsdichter van Antwerpen en sinds eind jaren negentig staat ze af en toe weer zelf op de planken. Haar werk is veelvuldig bekroond en boeken als Iep! en Het verhaal van Bobbel die in een bakfiets woonde en rijk wilde worden zijn klassiekers.

Hedwig Speliers, dichter, criticus en essayist, debuteerde in 1961 met `Ons bergt een cenotaaf`. Sindsdien verschenen dichtbundels als `Een bruggehoofd` (1963), `Villers-la-Ville` (1988), `Suites francaises` (2001), `L`en de l`El` (2009) ... Hij publiceerde ook een aantal geruchtmakende boeken over Stijn Streuvels.

Tom Lanoye is auteur van tal van gelauwerde romans, theaterstukken en essays en was al meermaals te gast op TAZ. Volgend seizoen is hij de spilfiguur van het project VERS van cc De Grote Post.

Curator: David Troch I.s.m. Poëziecentrum en DeAuteurs (beheersvennootschap: DeAuteurs int en verdeelt auteursrechten, essentieel bij hun werking is het beheer voor en door auteurs).