ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Contra Contra

Laureaat Jong Muziek TAZ#2013

2013 Contra Contra
Muziek - Jong muziek
KC Vrijstaat O / De Droge Coo, Stad, Café De Crayon, Fort Napoleon

De afgelopen jaren speelden telkens een twaalftal jonge muziekbands elk twee optredens op een en dezelfde dag.
Jong Muziek is deze zomer uiteraard opnieuw van de partij, maar wel in een geheel nieuwe format.
Muziekprogrammator Pieterjan Vervondel zocht en vond zes jonge bands/muzikanten die elk vier dagen in Oostende zullen verblijven. Elke dag geven ze één concert, telkens op een andere plek, voor een ander publiek, soms in andere formaties of met ander repertoire. Een soort wereldtournee door Oostende, enfin.

daar lag ze dan/haar hoofd in het zand/wild getrappel om haar heen/ze stak haar hand tot in mijn romp/en begon me roerloos te ontroeren

De Nederlandse dichter Daan Mol was tot voor kort een brullende en daardoor veelal onverstaanbare frontman van één of ander loeihard punkbandje. De drang om zijn teksten te laten klinken zoals ze waren neergeschreven werd groter en groter en zo ontstond Contra Contra.

"daar stond ik dan/zwijgzaam te wachten/tot de val rijp zou zijn voor de aankomst/ en ik geruisloos naast haar in het zand/neervallen kon"

Contra Contra is een band die de kleine man in de grote wereld bezingt. Het dagelijkse bestaan beschreven op een jazz-rock-americana muziektrack uit `the school of Tool`. Op TAZ speelt de band ook een concert met filmbeelden van Krans Zwartjes, een cineast die korte cultfilms maakte in de jaren 1970.

Winnaar Jong Muziek TAZ#2013 

`Origineel, theatraal, ontroerend, beeldrijk, grappig, controversieel, potsierlijk ... Dit zijn enkele van de vele indrukken die je krijgt bij het zien van Contra Contra. Een vier man sterke Hollandse band met een charismatische frontman-dichter. De roots van een hardcore speedmetal band vermengd met de look van hippies. De muziek van Contra Contra is een trip, geen samenhangend verhaal, maar een koortsdroom met een maximum aan expressie. The Grateful Dead vs. Simon Vinkenoog.

De frontman, Daan Mol, is een dichter-performer die niet snel uit z’n lood te slaan is en zijn publiek én territorium moeiteloos inpalmt. De metalen beelden van Arne Quinze, een megafoon en een volle whiskyfles zijn hiervoor dankbare attributen. Hij gaat heel zintuiglijk te werk en heeft een sterk improvisatorisch vermogen. Hij observeert de wereld, verwonderd als een kind.

Zo pende Daan een gloednieuw gedicht neer naar aanleiding van de onbeschoftheid van een toeschouwer tijdens een concert van Samowar. Naast poëtisch vermogen schuilt er dus ook betrokken agressie in Contra Contra. Hoewel heel wat tekst van het blad moest worden afgelezen is de kracht van de verbeelding steeds aanwezig. In zijn Nederlandstalige teksten ontdek je leuke taalspelletjes en komt hij op het niveau van Spinvis terecht.

De muzikanten die Daan omringen weten goed wat dynamiek en organisch samenspel is. Deze groep is meer dan de som van de delen. Ze zet meteen een pakkende sfeer neer met één simpele baslijn. De gitarist viel snel op door z’n sterke lyriek. De riff van ‘Laagland’ was veruit de beste die we tijdens dit festival hoorden. Schijnbaar eenvoudig en doeltreffend. Deze muzikaal mooi omkaderde poëzie is niet ‘arty-farty’ en een investering in kunst.`

Website Contra Contra

TAZ Laureaten - Contra Contra

2013-0805-contra-contra-fort-napoleon_annemie-craeye_001.jpg
2013-0805-contra-contra-fort-napoleon_annemie-craeye_007.jpg
2013-0805-contra-contra-fort-napoleon_annemie-craeye_008.jpg
2013-0805-contra-contra-fort-napoleon_annemie-craeye_011.jpg
2013-0805-contra-contra-fort-napoleon_annemie-craeye_013.jpg
2013-0803-contra-contra_annemie-craeye_004.jpg
Prijsuitreiking 2013.jpg1.jpg