ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Medea

2011
Theater - Jong theater
Vismijn

Met Liv Laveyne en Sophie De Somere krijgt TAZ voor het eerst een vrouwelijk duo aan het roer van het Jong Theater op TAZ. Beiden hebben met het festival een hechte band.
Laveyne volgt het festival al vele jaren als journalist en recensent voor De Morgen en Knack.
De Somere werd in 2003 met theatergroep Ontroerend Goed laureaat Jong Theater.

"We hebben gekozen voor theater dat verrast, ontroert, schokt, verwondert, dat doet rillen, lachen, glimlachen, soms huilen.
We kozen theater dat niet alleen maar theater is omdat het zich los danst, zingt, musiceert, filmt en zelfs rolschaatst.
We kozen theater dat de puurheid van een steen eert, dat in de aarde wroet,  dat vleugels geeft.

We kozen theater dat jong heet niet alleen om de leeftijd, maar vooral omdat het jong van geest is. We kozen voor theater waarvan iedereen deugd zal hebben: een kenner, de liefhebber, de leek. Jong Theater dat gelijk het jodium in de zeelucht de geest opkikkert."

Op het einde van de tiendaagse rit worden de Jong Theatermakers en hun werk aan het bereidwillige oordeel van de jury onderworpen.
Op zaterdag 6 augustus om 19u in Club therminus wordt officieel bekendgemaakt wie de KBC Jongtheaterprijzen mee naar huis mag nemen.

Wie kent het vreselijke klassieke gezinsdrama niet van Medea, die in haar allesverzengende liefde en wraakgevoelens voor haar overspelige man Jason hun kinderen vermoordt? Op de puinhopen van de WO II schreef Jean Anouilh zijn Médée, een vrije bewerking van de klassieke versies van Euripides en Seneca. De jonge regisseur Ilmer Rozendaal plaatst haar acteurs in een verlaten landschap met Medea als uitgestotene, dakloze, een paria van de maatschappij. Haar lot krijgt hier een wreed contrast met het decor van beeldend kunstenaar Karl Philips, een grote stelling met een IKEA-affiche, als symbool voor een wereld die ons een leven van geborgenheid en huiselijkheid voorspiegelt.

"Een geslaagd afstudeerproject én ontdekkingswaardig locatietheater." (*** Knack)

Ilmer Rozendaal won op 1 juli 2011 de Ton Lutz Prijs met de voorstelling Medea, voor het meest belovende regietalent van het jaar.

Regie: Ilmer Rozendaal (4° jaar regie Toneelacademie Maastricht)
Met: Bram Van Der Kelen, Naomi Velissariou, Joren Seldeslachts
Coaching: Christophe Aussems
Tekst: Jean Anouilh
Productie: theatermakershuis de Queeste/K A D E, Toneelacademie Maastricht i.s.m. TAKT Dommelhof.

* In openlucht. Aangepaste kledij wordt aangeraden.

Deze voorstelling kadert in het project Jong Werk (Jong Theater, Jong Muziek)

medea_c_kristien_verhoeyen_01 (1).JPG
medea_c_kristien_verhoeyen_02 (1).JPG
medea_c_kristien_verhoeyen_03 (1).JPG
medea_c_kristien_verhoeyen_04 (1).JPG
medea_c_kristien_verhoeyen_05 (1).JPG
medea_c_kristien_verhoeyen_06 (1).JPG
medea_c_kristien_verhoeyen_07 (1).JPG
medea_c_kristien_verhoeyen_08.JPG