ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Frans Woyzeck

2011 NTGent, Toneelgroep Ceremonia
Theater
OTC/FIZIX

Op zaterdag 27 november 2010 vond in de schouwburg van NTGent de langverwachte première plaats van Frans Woyzeck, een eigenzinnige, deels muzikale interpretatie van Büchners klassieke toneeltekst. De regie was van Eric De Volder, de artistiek leider en bezieler van Toneelgroep Ceremonia, het eigengereide gezelschap waarmee hij jarenlang zoveel theaterliefhebbers verblijdde.

Een neerslag van dit hoofdstuk werd enkele maanden eerder voorgesteld tijdens het Theaterfestival, in de vorm van een fraai uitgegeven naslagwerk: De Volder in stukken, Toneel 1988-2010. Maar niemand had kunnen voorspellen dat de regisseur, op zondag 28 november, luttele uren na het premièrefeest, het tijdelijke voor het eeuwige zou ruilen. Eric De Volder werd 64 jaar en laat een oeuvre achter dat zijn gelijke niet kent - zo uniek was en blijft zijn signatuur.

NTGent vroeg aan Eric De Volder om Woyzeck, een onvoltooid werk van Georg Büchner te bewerken. Büchner was een geëngageerd auteur die opkwam voor de verdrukten en de armoezaaiers. Woyzeck is één van hen: een arme soldaat met een lief en een kind, voortdurend vernederd en uitgebuit. Rusteloos op zoek naar zichzelf, naar dat beetje menselijk contact en respect. Maar zijn zoektocht verzandt in chaos, en wanneer ook de jaloezie een duivelse rol gaat spelen is zijn lot bezegeld.

De Volder schreef een volledig nieuwe Woyzeck, Dominique Pauwels zocht aansluiting bij die tekst en componeerde er indringende muziek bij.

Frans Woyzeck werd de laatste theaterproductie van Eric De Volder; hij overleed de nacht na de première.
De Volder was in 2001 de eerste centrale gast van TAZ.

"Frans Woyzeck is geen soepele voorstelling en mag dat ook niet zijn. Ze schuurt en wringt, slaat zonder te zalven." (Knack)

Acteurs: Hendrik Van Doorn, Frank Focketyn, Oscar Van Rompay, Marijke Pinoy, Ineke Nijssen, Leen Roels, Johan Knuts, Anne-Charlotte Bisoux. 
Regie: Eric De Volder. 
Dramaturgie: Gommer Van Rousselt. 
Muzikale leiding: Dominique Pauwels. 
Lichtontwerp: Eric De Volder.
I.s.m.: LOD (Dominique Pauwels).

 


Woyzeck2_C_Tania Desmet.jpg
Woyzeck5_C_Tania Desmet.jpg
Woyzeck8_C_Tania Desmet.jpg
Woyzeck9_C_Tania Desmet.jpg