ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

De Vader, de zoon en het heilige feest

2011
Theater - Jong theater
Koninklijk Atheneum

Met Liv Laveyne en Sophie De Somere krijgt TAZ voor het eerst een vrouwelijk duo aan het roer van het Jong Theater op TAZ. Beiden hebben met het festival een hechte band.
Laveyne volgt het festival al vele jaren als journalist en recensent voor De Morgen en Knack.
De Somere werd in 2003 met theatergroep Ontroerend Goed laureaat Jong Theater.

"We hebben gekozen voor theater dat verrast, ontroert, schokt, verwondert, dat doet rillen, lachen, glimlachen, soms huilen.
We kozen theater dat niet alleen maar theater is omdat het zich los danst, zingt, musiceert, filmt en zelfs rolschaatst.
We kozen theater dat de puurheid van een steen eert, dat in de aarde wroet,  dat vleugels geeft.

We kozen theater dat jong heet niet alleen om de leeftijd, maar vooral omdat het jong van geest is. We kozen voor theater waarvan iedereen deugd zal hebben: een kenner, de liefhebber, de leek. Jong Theater dat gelijk het jodium in de zeelucht de geest opkikkert."

Op het einde van de tiendaagse rit worden de Jong Theatermakers en hun werk aan het bereidwillige oordeel van de jury onderworpen.
Op zaterdag 6 augustus om 19u in Club therminus wordt officieel bekendgemaakt wie de KBC Jongtheaterprijzen mee naar huis mag nemen.

Ooit al naar Mekka geweest? Voor 3500 euro per persoon kan je de hadj - de heilige reis naar Mekka - meemaken incluis een hadj-tas met witte doeken, stofmasker en gebedenboekje.

Theatermaker Sadettin Kirmiziyüz noemt zichzelf een geassimileerde agnostische migrantenzoon. Toch ondernam hij samen met zijn vader de tocht naar Mekka, liep hij zeven maal rond de Ka`aba (de zwarte kubus) en wierp hij stenen naar de Muur der Zonden. Dit allemaal om terug dichter bij zijn vader en zijn religieuze roots te komen én om er een theatervoorstelling over te maken.

"De flair en knipoog waarmee Kirmiziyüz vertelt, doet de voorstelling ademen, de oprechtheid bijwijlen naar adem happen: "Niemand die me nadien vroeg hoe het was geweest, wel of ik was veranderd. De ene met hoop, de andere met angst in de stem." (***Knack)

De vader, de zoon en het heilige feest is ook geselecteerd voor Het Theaterfestival.

Tekst/Spel: Sadettin Kirmiziyuz (afgestudeerd aan Toneelacademie Maastricht)
Coach: Vincent Rietveld
Coproductie: theatermakershuis de Queeste/K A D E, TAKT Dommelhof Neerpelt, C-MINE cultuurcentrum Genk, Het Huis van Bourgondië.

de_vader_de_zoon_en_het_heilige_feest_c_kristien_verhoeyen_01.JPG
de_vader_de_zoon_en_het_heilige_feest_c_kristien_verhoeyen_02.JPG
de_vader_de_zoon_en_het_heilige_feest_c_kristien_verhoeyen_03.JPG
de_vader_de_zoon_en_het_heilige_feest_c_kristien_verhoeyen_04.JPG
de_vader_de_zoon_en_het_heilige_feest_c_kristien_verhoeyen_05.JPG