ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Ellen Schoenaerts

Nederlandstalig chanson - Laureaat Jong Muziek TAZ#2010

2010
Muziek - Jong muziek
Fort Napoleon, Station

Wie TAZ zegt, zegt jonge makers.
Maarten Soete selecteerde vijftien jonge en veelbelovende theater-, dans- en performancevoorstellingen.
Pieterjan Vervondel op zijn beurt nodigde negen jonge muziekbands uit naar Oostende.

Ellen Schoenaerts studeerde enkele jaren geleden af aan het Herman Teirlinck Instituut optie Kleinkunst, en dit met een master-proef begeleid door Tom Pintens. Het klikte tussen de twee: Pintens vroeg haar als tekstschrijver voor wat twee van de meest verfrissende Nederlandstalige platen (Tom Pintens en Winter maakt ons vrolijk) van de laatste drie jaar werden. Nu is Ellen Schoenaerts terug voor zichzelf aan het schrijven geslagen, en dat is een uitstekende zaak. Schoenaerts` muziek, stem en teksten zijn rauw en scherp, uniek, onversneden, warm en lieflijk. (zie ook Bezette Stad)

Ellen Schoenaerts: gitaar, zang
Simon Lenski: cello
Ephraim Cielen: gitaar, zang, drum
Liesa Van der Aa: viool, zang
Tijs Delbeke: viool, gitaar, zang, drum

Fort Napoleon (duo met cello)
Club Terminus (kwartet)

Winnaar Jong Muziek TAZ#2010  

`Dit was een moeilijke! De jury was heel verdeeld over haar. Met haar rauwe, schraperige stem zal ze zeker niet gaan lopen met de prijs voor de beste stemtechniek, maar precies die onvolmaaktheid maakte het dat een deel van de jury haar liedjes bij momenten beklijvend vond.
Ook over haar begeleiders was de jury verdeeld. Voor de enen kwam het sublieme cellospel van Simon Lenski te prominent naar voren. Voor de anderen was die duoformule de beste omdat Simon erin slaagde de onvolmaaktheden van Ellen op te vangen.
Omgekeerd vond een deel van de jury dat de muzikanten in de Clubset niet tot hun recht zijn gekomen, dat Ellen er meer zou mee moeten doen. Maar de andere helft van de jury vond dan weer dat die bescheiden begeleiding Ellen beter tot haar recht liet komen. 

Uiteindelijk heeft de jury beslist om de prijs van 7500 euro werkbudget te verdelen. De eerste prijs, 5000 euro werkbudget, gaat naar Ellen Schoenaerts.` 

 

Ellen Schoenaerts-5_300.jpg
Ellen Schoenaerts-6_300.jpg