ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

nieuwZwart

Belgische Première

2009 Ultima Vez
Dans
Kursaal Oostende

Onder het motto `cultuur kent geen grenzen` stellen centrale gasten Jan Goossens en Arno Hintjes het programma van TAZ#2009 samen.

Zeven wezens worden geboren in een desolaat landschap. Maan? Vulkaan? Woestijn? Geleid door hun instincten, ontdekken ze hun lichaam, de omgeving, elkaar...

Voor nieuwZwart ging Wim Vandekeybus aan de slag met een nieuwe ploeg dansers. Geïntrigeerd door de idee van verandering en evolutie als gevolg van destructie of ontkenning, ontwikkelden ze nieuwe vormen van lichamelijkheid. De poëtische tekst van Peter Verhelst dompelt je onder in de wereld van de personages. De stimulerende live sound van o.a. Mauro Pawlowski sleept je mee in een universum van wilde, ontembare energie.

Choreograaf Wim Vandekeybus toont tijdens TAZ niet alleen de Belgische première van nieuwZwart, ook richten we de schijnwerpers op zijn fotografisch talent. In de Nieuwe Gaanderijen op de zeedijk wordt een selectie van zijn filmische beelden gepresenteerd in groot formaat. Een primeur voor Oostende!

Jan Goossens: “Wim is een van de artiesten met wie, voor mij, heel veel begonnen is. Mijn eerste professionele job was bij hem, als assistent en dramaturg. Ik heb er veel van opgestoken, en z’n werk raakt en boeit me nog altijd evenzeer. Dit in Belgische première kunnen laten zien, dat is een uitgelezen kans!”

regie, choreografie, scenografie: Wim Vandekeybus
originele muziek : Mauro Pawlowski
gecreëerd met en uitgevoerd door : Tanja Marín Friðjónsdóttir, Dawid Lorenc, Bénédicte Mottart, Olivier Mathieu, Máté Mészáros, Ulrike Reinbott, Imre Vass, Kylie Walters
eveneens gecreëerd met : Gavin Webber
muzikanten (live) : Mauro Pawlowski, Elko Blijweert, Jeroen Stevens
productie: Ultima Vez (BE) / coproductie : KVS (BE), Théâtre de la Ville-Paris (FR), Mercat de les Flors (ES), PACT Zollverein/ Choreographisches Zentrum NRW (DE), Le Manège.mons/Centre Dramatique (BE)

Deze dansvoorstelling is uitgenodigd door centrale gast theater Jan Goossens, artistiek directeur van de KVS.