ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

More more more ... future

Verwanten Jan Goossens

2009
Dans
Zonnebloem (Stedelijke Freinetschool)

Onder het motto `cultuur kent geen grenzen` stellen centrale gasten Jan Goossens en Arno Hintjes het programma van TAZ#2009 samen.

Op de zwoele beats van de ndombolo, de Congolese pop, danst men tot in de vroege uurtjes. De muzikanten bezingen hun eigen glorie, mooie vrouwen, rijkdom… alsof dit voor het grijpen ligt in een land waar men bij het ochtendgloren alles moet heropbouwen. Krachtige energie die voor een paar uur de leegte vult.

Waarom die energie niet gebruiken om de impasses en de fouten uit het verleden aan te kaarten? Samen met enkele jonge muzikanten - o.l.v. Flamme Kapaya, 10 jaar lang stergitarist van Werrason - injecteert Linyekula de ndombolo met de tegendraadse spirit van de punk, om zo aan een beetje toekomst te bouwen op de ruïnes van zijn land.

Jan Goossens: “Een hedendaagse artiest die me zeer dierbaar is. Hij maakt interessant en baanbrekend podiumwerk, en vraagt zich bij iedere stap af: wat heeft mijn gemeenschap hier aan? Met deze voorstelling bevraagt hij een aantal zeer populaire Congolese artiesten. Waarom geven die niet veel meer terug aan hun land?”

Le Kunstenfestivaldesarts se clôt en apothéose avec la création de Faustin Linyekula.” (Le Soir)

Van: Faustin Linyekula
Muzikale leiding: Flamme Kapaya
Muziek: Flamme Kapaya, Patou Kayembe, Le Coq, Cédric Lokamba, Patient Mafutala Useni
Dansers: Dinozord, Papy Ebotani, Faustin Linyekula
Tekst: Antoine Vumilia Muhindo
Kostuums: Xuly Bët / Paris
Regie: Antoine Tokanwa
Productie: Studios Kabako / Virginie Dupray
Coproductie: KVS, Festival d’Automne (Parijs), Maison des Arts de Créteil, Kunstenfestivaldesarts
Met steun van: Theaterformen (DE), Tanz im August / Internationales Tanzfest (DE), DRAC Ile-de-France / Ministerie van Cultuur en Communicatie (FR) / L’organisation Internationale pour la Francophonie

Dit concert / dansvoorstelling is uitgenodigd door centrale gast theater Jan Goossens, artistiek directeur van de KVS