ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Het leven en de werken van Leopold II

Openingsvoorstelling

2009 Koninklijke Vlaamse Schouwburg - KVS
Theater
Zonnebloem (Stedelijke Freinetschool)

Jan Goossens: centrale gast voor het theaterluik

Cultuur kent geen grenzen.

Jan Goossens (°1971) is een man met een missie: hij is een artistiek leider van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS), en ook als opiniemaker in verschillende media, een pleitbezorger van het progresieve gedachtengoed. Of het nu over bestuurlijke kwesties op pakweg federaal niveau: Goossens mengt zich graag in het debat en kan daarbij rekenen op zijn scherpe pen. Het zijn kwaliteiten die hij, als zoon van de voormalige hoofdredacteur van een krant en als broer van een politiek journalist, van thuis uit heeft meegekregen, of zo lijkt het toch. De jaren dat hij actief was als dramaturg - onder andere voor de Amerikaanse topregisseur Peter Sellars - zullen er wellicht ook niet vreemd aan zijn: dit is een man die van nature graag reflecteert en in debat gaat.

Ook de rol van centrale gast voor dit festivalprogramma heeft hij op die manier opgenomen: door in dialoog te gaan met zijn collega-curator Arno Hintjens, zanger en Oostendse Brusselaar. Gedreven door hun grote gevoeligheid voor een aantal gezamelijke thema`s - het leven in de stad, de Belgische politieke constructie, onze geschiedenis - kwamen ze samen tot een complementair programma van theater en muziek. Met één groot verschil: Goossens kent Oostende nog niet zo lang, terwijl Arno`s geboortestad nu eenmaal in zijn genen zit. maar dit staat de liefde niet in de weg, zo blijkt.

In 1957 werd Hugo Claus ridder in de Orde van Leopold II, maar in 1970 schreef hij – niet gespeend van enige ironie - een kritische burleske over diezelfde Leopold. Hij rakelde hiermee een pijnlijke episode uit de Belgische koloniale geschiedenis op. De grote uitdaging bij de opvoering van dit vergeten stuk van Hugo Claus lag in de ogenschijnlijke tegenspraak tussen de historische feiten en de theatrale exuberantie.

Regisseur Raven Ruëll wierp het historische juk af en ging op zoek naar ‘de mens’ Leopold II in een voorstelling die jaren na haar creatie nog altijd een geweldig feest is.

“Razend goed gespeeld, even vlot verteld, op doorzichtige, evenwichtige en consequente wijze geënsceneerd.” (De Morgen)

Jan Goossens: “Hiermee begon het Congotraject van de KVS. Onze eerste drijfveer was ons koloniale verleden zichtbaar maken. Nadien hebben we met de KVS ook een werkgroep opgestart voor makers van Afrikaanse origine in Brussel. Voor mij is dit inhoudelijk sterk theater dat niets aan scherpte heeft ingeboet. En de spelers zaten te popelen om het te hernemen…”

Tekst: Hugo Claus
Regie: Raven Ruëll
Met: François Beukelaers, Koen De Graeve, Mieke Verdin, Steve Geerts, Simone Milsdochter, Gustavo Miranda, Chris Thys, Bruno Vanden Broecke, Sarah Vangeel, Geert Van Rampelberg
Dramaturgie: Hildegard De Vuyst

NL met FR boventiteling.Leopold 2 copyright Koen Broos.jpg
Leopold 3 copyright Koen Broos.jpg