ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Uitgelezen, De Eerste Dag

2014 Uitgelezen aan Zee
Literatuur
cc De Grote Post

UITGELEZEN AAN ZEE

Uitgelezen is het live boekenprogramma van Vooruit en De Morgen.
Bekende vlamingen uiten hun literaire voorkeuren.
Het vaste panel bestaat uit Fien Sabbe, Jos Geysels en Anna Luyten. Ze ontvangen elke dag speciale gasten en
houden twee boeken tegen het licht. Daarnaast krijgen schrijvers en muzikanten de kans het lezerspubliek recht in de ogen te kijken.

 

Speciale gasten:

Els Dottermans: theater-, film-, en televisieactrice
Bart Moeyaert: auteur van o.a. Luna van de boom (bekroond met Gouden Uil).
Signalement Jos Geysels: Friedrich Christian Delius, Portret van een moeder als jonge vrouw
Erik Vlaminck: column
Tijs Delbeke en Bart Moeyaert: muzikaal slot

Stoner, het semiautobiografische verhaal van de Amerikaanse literatuurprof-auteur John Williams (1922-1994) verscheen oorspronkelijk in 1965, maar dankzij een heruitgave als vergeten klassieker werd het in 2012 dé literaire sensatie in België en Nederland. Vorig jaar werd Butcher`s Crossing heruitgegeven, en ook dit boek lijkt een postume bestseller te worden voor Williams, die bij leven en welzijn slechts vier romans schreef.

Het treurigste boek dat dit jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. Tegelijk is het van een wonderlijke schoonheid. De poëzie van het verdriet wordt niet vaak zo sereen en ingetogen gezongen als in Stoner.” (Volkskrant ****)

De Amerikaanse schrijver Jess Walter begon als journalist en korte verhalen-auteur, o.a. voor Newsweek, Washington Post, LA Times … en heeft ondertussen al enkele boeken op zijn naam staan. Met zijn zesde roman Schitterende ruïnes heeft Walter een van de beste Amerikaanse romans van het voorbije jaar geschreven." (Cobra.be)