ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

CDO (Centrum Deeltijds Onderwijs KTA)/Showbizzschool

Ieperstraat 5
8400 Oostende

Het CDO bevindt zich in de gebouwen van een voormalige stadsmeisjesschool, een eclectisch gebouw van ca. 1900. Iets verder in de Ieperstraat, nr. 35, bevindt zich de voormalige stadsschool voor jongens

In het kader van de westelijke stadsuitbreiding ontworpen door L. Crépin in 1867 begint de stad op het einde van de 19e eeuw het Hospitaalkwartier te verkavelen. De nieuwe verkaveling trekt heel veel nieuwe bewoners aan, wat de stad verplicht om schoolgebouwen te voorzien in de wijk. De scholen in de nabijgelegen wijken kunnen de toevloed van kinderen niet meer aan. De gratis stadsmeisjesschool nr. 2 of de Maria-Hendrikaschool wordt gebouwd in 1883 en wordt een tiental jaren later gevolgd door de gratis stadsjongensschool nr. 4 of de Leopoldschool. De gesloten Maria-Hendrikaschool krijgt een nieuwe bestemming in 1989.

Het Centrum voor Deeltijds onderwijs start in 1990 (toen KTA-Stio) met een opleiding showbizz. De school combineert een vakopleiding en een artistieke opleiding met de bedoeling de leerlingen naast een showbizzopleiding nog een ander vak te leren. In de voormiddag kunnen de leerlingen kiezen tussen een technische of beroepsopleiding zoals kantoor, toerisme, bio-esthetiek of hotel. In de namiddag zijn er dan de lessen dans, entertainment of backstage technieken. In 2006 wordt de opleiding na een doorlichting stopgezet. Bekende artiesten zoals Laura Lynn, Christoff, Niels William, Vanessa Chinitor, Geike Arnaert en Jenne Decleir studeerden aan de showbizzschool. Vandaag kan je er nog steeds de opleiding podiumtechnieken volgen. 

Theater aan Zee brengt tussen 2010 en 2012 tal van kindervoorstellingen in de lokalen van het CDO.