ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Kira Wuck & Max Temmerman

Prinsen en Prinsessen der Poëzie

2014 TAZ (Theater Aan Zee)
Literatuur
cc De Grote Post

Niet alleen jonge theater- en muziekmakers krijgen een platform op TAZ, ook jonge poëten verwelkomen we, dit onder de noemer `Prinsen en Prinsessen der poëzie`.

Aan de curator, David Troch, werd gevraagd de beste (jonge) poëten uit Vlaanderen en Nederland bij elkaar te zoeken. Elke avond een België/Holland match. Tegen elkaar en met elkaar en beladen met de vraag om naast hun werk ook hun grote voorbeeld, hun koning van de poëzie, voor te stellen.
I.s.m. Poëziecentrum en met dank aan deAkteurs (deAkteurs int en verdeelt auteurrechten, essentieel bij hun werking is het beheer voor en door auteurs).

Kira Wuck (1978) studeerde aan de Hogeschool Utrecht en aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. Ze won het NK Poetry Slam en de jaarfinale van Festina Lente. Finse meisjes is haar debuut en is niet onopgemerkt gebleven bij de jury`s voor de literaire prijzen. Zo heeft Wuck de Lucy B en CW van der Hoogt-prijs 2013 gewonnen, de Eline van Haaren-prijs en de Jo Peters Poëzie Prijs. Ook werd ze genomineerd voor de C. Buddingh`-prijs 2013.

Max Temmerman (1975) debuteerde in 2011 met de dichtbundel Vaderland, meteen goed voor een nominatie van de C. Buddingh`-prijs. Vele lezingen, gelegenheidsgedichten en allerlei publicaties later verscheen in oktober 2013 de opvolger Bijna een Amerika. De bundel werd meerdere malen genomineerd en ontving voor het gedicht Beesten de Herman de Coninck Publieksprijs 2014. Temmerman publiceerde in 2013, samen met vier collega`s, een wekelijks achteraf gedicht in De Morgen. Eind 2013 was de literaire voorstelling Achterom te zien op vele theaterpodia.