ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

S.S. Belgenland. Wereldcruise 1927-1928

Exclusief

2017 Flat Earth Society
Muziek
cc De Grote Post

Twee miljoen mensen maakten met de stoomschepen van Red Star Line de oversteek van Antwerpen naar Noord-Amerika. Eind 18de, begin 19de eeuw reisden ze zo naar de Nieuwe Wereld, op zoek naar een beter bestaan. ’Belgenland’ was in WO I als vrachtschip in gebruik, maar werd in 1922 omgebouwd tot passagiersschip.
Tussen 1924 en 1931 voer S.S. Belgenland zes keer de wereld rond. Het was een luxecruiser, met suites, eet- en danszalen, een orkest, en zelfs een strand met zand uit Oostende. Hoogtepunten op zo’n reis waren de excursies aan land, in Hawaï, het Verre Oosten, India, New York, China …

Van de derde reis, in 1927-1928, doken in 2015 enkele rollen film op. Een Amerikaanse opkoper had die gevonden in de inboedel van de rijke Amerikaanse globetrotter William Olsen. Het bleek het amateuristisch opgenomen reisverslag van de familie Olsen. Het Red Star Line Museum liet de beelden restaureren en vroeg Peter Vermeersch, componist en klarinettist van Flat Earth Society (FES), er mee aan de slag te gaan. Hij hermonteerde de film en componeerde er fantastische muziek bij. Tot nu toe enkel vertoond in het Museum, wordt dit een unieke kans om deze film met livemuziek te bekijken én beluisteren.

Voor het concert geeft actrice Janne Desmet een korte toelichting over de Red Star Line.

Compositie filmmuziek: Peter Vermeersch.
Liveorkest: Flat Earth Society.
Coproductie: Red Star Line Museum, Cinematek, Bonk vzw, Stad Antwerpen.