ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Curator 2021

Caroline Pauwels, voormalig rector van de VUB, werd na een jaar uitstel van TAZ#2020 door corona uiteindelijk gastcurator van TAZ#2021. Naast het thema verwondering en Amor Mundi dat reeds voor TAZ#2020 op tafel lag, voegde Caroline na dat noodlottige jaar 2020 daar nog twee thema’s aan toe: verbondenheid en zorgeloosheid.

Caroline Pauwels: “Er moet immers ‘gerepareerd’ of geheeld worden. Er moet opnieuw verbonden worden, intergenerationeel, intercultureel. Met het publiek, met de artiesten, met de vrijwilligers. En, er moet weer wat zorgeloosheid en uitbundigheid de samenleving binnensluipen.


TAZ & Brussel

Brussel en Oostende waren al zustersteden voor er van die term sprake was. Van bij de start van TAZ waren Brusselse kunstenaars en cultuurprofessionals nauw betrokken. Die sterke band is in de zomer van 2021 met een Brusselse curator meer dan ooit aanwezig. Met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) kon TAZ nog dieper onder het vel van deze boeiende stad kruipen. Deze band wordt duidelijk in het project ‘De Reus in de Mens’ en de aanwezigheid van diverse Brusselse theatergezelschappen op TAZ: o.a. TINT met Chaos, Aïcha Cissé/Aminata Demba/Frédérique Lecomte/KVS met C.A.T.C.H. (Coalition Against Type Casting Horror), Bruno Vanden Broecke/Valentijn Dhaenens/KVS met Jonathan, Charlotte Bouckaert/Platform 0090 met 11 seconds, BOG./Het Zuidelijk Toneel met TAL., Ugo Dehaes/kwaad bloed met Arena, VUB/KVS met Mindblowers, KVS met L’Homme de la Mancha, Maaike Neuville/Roy Aernouts/KVS met Op een bankje, Op een dag, Voetvolk/Lisbeth Gruwez/Claire Chevallier met Piano Works Debussy, Dahlia Pessemiers-Benamar/MoMeNT/ vzw Kantelmoment met De Eerste Keer,..


De Mens in de Reus

Voor de opening van TAZ kwamen honderden mensen samen voor ‘De Blijde Intrede van de Reus in de Mens’. Vergezeld door 50 optimisten vaart de tweemanstsloep ‘De Nele’ binnen in Oostende met de Brusselse Reus aan boord. Aan de kade wacht de Oostendse Reus hen op om samen in het huwelijksbootje te stappen.

Onder impuls van TAZ-gastcurator Caroline Pauwels ontstaat het project ‘De Reus in de Mens’ waarbij zowel in Brussel als in Oostende twee nieuwe reuzen worden geboren. Tijdens het voortraject ontmoeten theatermakers Stefan Perceval en Marit Stocker (HETGEVOLG) mensen die in een bijzondere breekbaarheid leven en vragen hen naar wat hun reus is, wat hen kracht geeft om te doen wat ze doen of net angst in boezemt. Scenograaf Kamiel Fabry (Atelier De Vonk) en scenograaf GIO (Giovani Vanhoenacker) exploreren samen met deelnemers uit Oostende en Brussel hoe zij samen ‘hun reus’ kunnen uitvergroten en tot leven wekken. Samen met de deelnemers bouwen ze hun Reus in de Mens, die tijdens de opening van TAZ in het huwelijksbootje stappen.  

Voor de opening van TAZ, ook het huwelijk tussen de 2 reuzen, kwamen honderden mensen samen. Omringd door 50 optimisten, liggend in de vijver in het Leopoldpark, zweren de Oostendse en Brusselse reus elkaar eeuwige trouw.

Het reuzenduo is dus een uitvergroting van de kracht die schuilt in onszelf. Ze worden bijgestaan door diegenen die ons ondersteunen, de reuzendragers. De Reus in de Mens is één grote ode aan onze veerkracht én aan onze kwetsbaarheid.

Met de steun van: De Vlaamse Overheid (Bovenlokale projecten), Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de Vlaamse Gemeenschapscommissie, de Stad Oostende en Kusterfgoed.

De Grootste Bloemenzee

Hét project waarbij zorgeloosheid, verbondenheid en verwondering plots opduiken: dé grootste bloemenzee. In aanloop van TAZ worden samen met Ketnet, Dreamland en Colruyt alle kinderen, (groot)ouders, familie en vrienden, jeugdbewegingen, speelpleinen opgeroepen om zoveel mogelijk kleurrijke papieren strandbloemen te maken om zo tot het grootste bloementapijt ooit te komen. Tijdens TAZ ontwaakt Oostende met De Grootste Bloemenzee, waarbij duizenden papieren strandbloemen voor dag en dauw het strand kleuren.

 

Wall of wonder

Dagelijks, bij valavond, presenteert TAZ een verrassend programma op de soundtrack van de golven. Op de majestueuze gevel van het Kursaal kan je bij valavond eventjes verpozen en vol verbazing kijken naar mooie, grote projecties. Hier kan je genieten van films van Henri Storck, reportages van RITCS studenten, poëzie en fotografie. De samenstelling is o.a. geïnspireerd op de vele ideeën van Caroline Pauwels.