ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Zij komen uit het Oosten!

Openingsevent

2017 De Vriendenbond, TAZ (Theater Aan Zee), kleinVerhaal, CAW Noord-West Vlaanderen
Rand - Creatie voor TaZ
cc De Grote Post

Met Zij komen uit het Oosten bedacht gastcurator Dirk Pauwels een uniek project om het festival te openen. In samenwerking met de duivenmaatschappij De Vriendenbond Oostende worden om 11u tachtig duiven op het dakterras van de Gentse Vooruit gelost, thuisstad van de gastcurator. Elke duif brengt een bericht mee van een Oostendenaar wiens stem niet zo hoorbaar is, medeburgers die door diverse redenen vaak in de marge van de maatschappij staan. In samenwerking met de sociaal-artistieke organisatie kleinVerhaal en het CAW Oostende verzamelde TAZ tachtig kleine boodschappen, wensen en getuigenissen, mooi in hun eenvoud, krachtig in hun kwetsbaarheid.

In de lokettenzaal van cultuurcentrum De Grote Post worden foto’s van de deelnemende duiven opgehangen. Onder elke foto wordt het briefje dat de duif naar huis bracht, opgehangen. Deze wand blijft tijdens het festival een blikvanger in De Grote Post en geeft een gezicht en stem aan hen die anders nauwelijks gezien of gehoord worden.

Verloop
8u: de duiven worden zoals altijd elektronisch ingekorfd. Elke duif krijgt een gummiring over de chipring waar het briefje met de boodschap aangebracht wordt.
9u: vertrek met de duiven naar Gent.
11u: lossen van de duiven op het dakterras van De Vooruit. De duiven strijken een uurtje later neer in Oostende. Om het snelst!
18u30: de duivenliefhebbers verzamelen in de lokettenzaal van cultuurcentrum De Grote Post. Op een grote wand hangen foto’s van elke duif met een duivenpaspoort. De briefjes worden op de wand bevestigd onder de foto van de duif die het naar huis bracht. Ook het resultaat van de vlucht wordt opgehangen.
19u: gastcurator Dirk Pauwels geeft een korte toelichting over het project en bedankt de duivenliefhebbers voor hun deelname.

Van/met: De Koninklijke Duivenliefhebbersmaatschappij De Vriendenbond, de sociaal-artistieke organisatie kleinVerhaal, CAW Oostende en TAZ