ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Mon Noord

Bato Congo

2014 Boris vzw
Theater
cc De Grote Post

Mijn naam is Jovial Grégoire Mbenga. Ik draag de naam van mijn vader. Ik ben geboren in Kinshasa, ex-Leopoldville, Lipopo, poto moïndo, het zwarte Europa. De Afrikaanse droom. Mijn moeder heet Yama. Het is een zeer sympathieke, intelligente, brave vrouw. Zij houdt ervan om een eigen kleine zaak te beginnen, maar elke keer ze zo`n kleine eigen zaak begint gaat ze failliet omdat ze teveel deelt met andere mensen. Ze haat draagbare telefoons. Volgens haar is het door de Coltan in onze gsm`s dat de oorlog in het oosten van Congo voortduurt. 
Ik heb 4 zussen en 3 broers ...

Een monoloog van Jovial Mbenga. Over hoe Europa Jovial en Jovial Europa ziet. De werkelijkheid is altijd ingewikkelder dan we willen weten.

Van: Nele Vereecken (selectie Jong Theater TAZ#2007), Jovial Mbenga.
Spel/Tekst: Jovial Mbenga.
Vertaling: Mia Vaerman.
Fotografie: Jonathan Wannyn.
Scenografie: Steven Brys.
Techniek: Steven Brys, Mattijs Otté.
Productie: Boris vzw.
Mogelijk gemaakt door: Vlaams-Nederlands Huis de Buren, de Vlaamse Gemeenschapscommissie, Mestizo Arts Festival, KunstZ.
Met steun van: de Vlaamse Overheid i.k.v.50 jaar migratie, de Vlaamse minister bevoegd voor Brussel en de dienst Wijkleven van de Gemeente Elsene.
I.s.m.: Kuumba, Scheld`apen, Zinnema.
Met dank aan: Laika, Two Dogs Company, Théâtre Molière, Muzique Publique, Paul Kerstens, Inge Floré, Claudine Bogemans, Patrick Decoster, Renate Laconte.