ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Wintervögelchen

2009
Theater
Loods NMBS

Onder het motto `cultuur kent geen grenzen` stellen centrale gasten Jan Goossens en Arno Hintjes het programma van TAZ#2009 samen.

Wintervögelchen is een ontwapenende bewerking van Shakespeares Wintersprookje, een vrolijke voorstelling over macht, jaloezie, wanhoop, liefde en een vogeltje.

Jan Decorte speelt geestdriftig de alwetende troubadour.
Sigrid Vinks en de Compagnie Marius-leden Waas Gramser, Kris Van Trier en Herwig Ilegems stappen telkens in hun rol via een houten box op het podium. Ze knutselen met baarden, kronen en naambordjes het verhaal ineen.
Decorte vertaalde het stuk van Shakespeare in zíjn idioom: ‘kindlijk’ noemt men het soms, omdat zijn taal zo simpel is en een zekere naïviteit herbergt. Maar kinderachtig is het niet.

Wintervögelchen is een warme bric-à-brac (…) een voorstelling met een hoge aaibaarheidsfactor.
Beminnelijk in haar naïviteit.” (De Standaard)

Jan Goossens: “Dat is mede op verzoek van Arno, en ik heb dit met veel plezier ter harte genomen. Decorte is een monument van het Vlaamse theater, wiens invloed - ook op jonge gasten - niet te peilen is. Om allerlei historische redenen is er in de KVS nooit iets met hem gedaan. Hem nu, via TAZ, kunnen opnemen in het programma, doet mij veel plezier.”

Tekst en regie: Jan Decorte
Met: Jan Decorte, Sigrid Vinks, Waas Gramser, Kris Van Trier, Herwig Ilegems
Productie: Bloet vzw (Brussel)
Coproductie: Kaaitheater (Brussel), Comp. Marius (Antwerpen)