ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Hong Kong Dong (BE)/Jean-Marie Aerts (JMX) (BE)

Verwanten

2009 Hong Kong Dong
Muziek
Café Koer 2

Onder het motto `cultuur kent geen grenzen` stellen centrale gasten Jan Goossens en Arno Hintjes het programma van TAZ#2009 samen.

Hong Kong Dong

Al reeds op jonge leeftijd besloten broer Boris Kor Tom Zeebroek en zus Sarah Yu Zeebroek hun muzikale krachten te bundelen en zo gebeurde het dat Hong Kong Dong geboren werd; een band ontsproten uit het brein van twee onzuivere types, die samen een onstuitbare weerbarstige drang bezitten tot het vormen van een bende.

2007 werd een fel bewogen jaar voor Hong Kong Dong: Zo wonnen zij zowel de Lawijtstrijd als Rock O Rama en ze gingen aan de haal met de tweede prijs op het Oost-Vlaams Rockconcours.

In de zomer van 2007 vond Geoffrey Burton (Arno, Alain Bashung, Iggy Pop...) dat het tijd werd om niet langer alleen het bed met Sarah Yu te delen maar ook het podium. En zo gebeurde het dat Hong Kong Dong eindelijk voltallig werd: Boris Hong, Sarah Kong en Geoffrey Dong.

Op dit moment werkt en schrijft Hong Kong Dong aan hun eerste album. Wanneer die uitkomt is nog niet helemaal duidelijk, maar het zal niet lang meer op zich laten wachten.

Arno: “Geoffrey Burton. Hij heeft bij Bashung gespeeld, nu met Iggy Pop. Hij was negentien jaar, zijn eerste optreden was in Parijs. Hij had nog ‘rooie kaakjes’.”

Jean-Marie Aerts

Met passie en frivoliteit combineert Jean-Marie Aerts maturiteit en muzikale nieuwsgierigheid en gaat hij allianties aan met artiesten als Arno, Urban Dance Squad (UDS), Alain Bashung… De producer Jean-Marie Aerts weet wat een goed nummer is en hoe je een vernieuwende ‘sound’ creëert. Het ‘live’ contact heeft hij nooit geschuwd, bewijze daarvan zijn optredens met Raymond, Johan Verminnen, T.C. Matic en Arno. Silvano Matadin, bassist van UDS, riep ooit tijdens studio opnames: “JMX is in the house!”, vandaar… JMX (1994).

Arno: “Dat is zijn groep. Ik weet niet wat hij gaat doen, ik heb wel al platen gehoord. Is al twee jaar geleden dat ik hem bezig zag, in een studio. Ik ben curieus hoe hij geëvolueerd is.”

Hong Kong Dong

Boris Zeebroek: zang, moog, keys, gitaar
Sarah Zeebroek: zang, gitaar, keys
Jimmy Wouters: drum
Geoffrey Burton: gitaar, bas, keys

Jean-Marie Aerts (JMX)

Jean-Marie Aerts: gitaar, vox
Angélique Willkie en Paul St. Hilaire(aka Tikiman):vox, percussie
Arjen De Vreede(aka DNA): turntables
Jean-Pierre Onraedt: drums
Nicolas Fiszman: bas
Filip Casteels en Patrick Riguelle: gitaar, percussie, vox