ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Blackie and the Oohoos

Laureaat Jong Muziek TAZ#2009

2009 Blackie and the Oohoos
Muziek - Jong muziek
Fort Napoleon, Station

pop

Toen vorig jaar de selectie van TAZ#08 voor Jong Muziek werd afgerond, kwamen we - net te laat - Blackie and the Oohoos tegen. De fantastische stemmen en klankkleuren doen ons dagdromen dat het een lieve lust is. In een door de ‘oohoos’ met grenzeloze verbeelding ingekleurd kader van blokfluitenloops, zingende zagen en ukelele-blues, bezingen de zusjes Loesje en Martha Maieu, geheime liefdesdromen, vluchtige verlangens en tijdloze emoties.

Dit is internationale klasse. Binnenkort lezen we recensies over hen in het Engels, Frans, Oostends en Duits.


Loesje Maieu: zang, microkorg
Martha Mahieu: zang, klokkenspel
Milan Warmoeskerken: gitaar
Laurens Duerinck: bas
Alfredo Bravo: drums

Winnaar Jong Muziek TAZ#2009

Dag drie stond Blackie and the Oohoos geprogrammeerd. Van bij de eerste maten van de akoestische set in de voormiddag werden we ingepakt door twee loepzuivere prachtige stemmen en de uitstraling van de zussen Maieu binnen een mooie setting. Op vlak van harmonie en melodielijn vielen we van de ene aangename verrassing in de ander. We waren onder de indruk van de muzikale, diverse mogelijkheden van de groep, waarbinnen de leden met hetzelfde gemak van instrument wisselden als u en ik van ondergoed. Ook hier teksten die beklijven, die poëzie en ontroering hand in hand laten gaan met pijn en woede. De tweede set, elektrisch dan, bevestigde, op een paar opmerkingen na, alleen maar onze opinie van de voormiddag. Dit was ijzersterk. 

De keuze was  moeilijk en uiteindelijk ging het om twee groepen. Eén van die twee krijgt het budget van € 7.000. Wij vonden Mary and Me bijzonder boeiend, maar de meest complete combinatie van haar criteria: persoonlijkheid, techniek, podiumuitstraling en impact, vond de jury, na lang beraad, terug bij Blackie and the Ohoos.

 

Reportage Focus TV - prijsuitreiking

Blackie and the Oohoos
Blackie and the Oohoos
Blackie and the Oohoos
Blackie and the Oohoos
Blackie and the Oohoos
uitreiking_Blackie_c_jo_mostert_16.jpg