ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Uitgelezen, De Derde Dag

2014 Uitgelezen aan Zee
Literatuur
cc De Grote Post

UITGELEZEN AAN ZEE 
Uitgelezen is het live boekenprogramma van Vooruit en De Morgen. Bekende Vlamingen uiten hun literaire voorkeuren. Het vaste panel bestaat uit Fien Sabbe, Jos Geysels en Anna Luyten. Ze ontvangen elke dag speciale gasten en houden twee boeken tegen het licht. Daarnaast krijgen schrijvers en muzikanten de kans het lezerspubliek recht in de ogen te kijken. 

Speciale gasten:

Charles Ducal: Dichter (des Vaderlands), Auteur.
Tom Lanoye: Auteur
Signalement Jos Geysels: Amin Maalouf, De Ontheemden

Hertmans is auteur van een omvangrijk literair en essayistisch oeuvre, waarvoor hij zowel in binnen- als buitenland werd onderscheiden. Hij publiceerde poëzie, romans, essays, theaterteksten, kortverhalen. Na de dichtbundel De val van vrije dagen (2010) en de essaybundel De mobilisatie van Arcadia (2011) verscheen dit jaar de roman Oorlog en terpentijn, een uniek oorlogsverhaal.

"Met Oorlog en terpentijn heeft Stefan Hertmans een van de aangrijpendste boeken van het jaar geschreven." (De Standaard)

Joost de Vries maakt sinds 2007 deel uit van de redactie van De Groene Amsterdammer, sinds 2009 als kunstredacteur. In 2010 verscheen zijn debuutroman, Clausewitz, wat niet onopgemerkt bleef en hem enthousiaste vergelijkingen met het werk van Harry Mulisch opleverde. Voor zijn tweede roman De Republiek kreeg hij recent de Gouden Uil 2014, de jury roemt het als ”een boek dat inslaat als een bom."

Joost de Vries schreef met De Republiek een wervelende roman die al vanaf de eerste bladzijden verleidt door zijn leuke en verrassende culturele of historische terzijdes, die het verhaal niet verzwaren maar verluchtigen.”(Cobra)

Jordens en Schreurs zetten een gedicht van Ducal (Dichter des Vaderlands) op muziek. Ducal bracht twee topmuzikanten samen rond zijn gedicht Lied van de Arbeid/Chant du Travail/ Lied von der Arbeit. Jokke Schreurs zette het op muziek, Filip Jordens zingt het in de drie landstalen. Schreurs speelt voornamelijk gipsy- of swingjazz, en componeert muziek met Oosterse en Zuid-Europese invloeden. Brel-vertolker Jordens weet als geen ander poëtische songs te brengen. De unieke samenwerking resulteerde in een opvoering op 1 mei, maar daar bleef het niet bij: samen broedden ze op nog meer poëtische liederen die ze voor het eerst brengen tijdens Uitgelezen op Theater aan Zee, in samenwerking met Poëziecentrum.