ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Non-fictie: Hebzucht en solidariteit

2019
Literatuur
KAAP / Vrijstaat O.

Verhalen houden ons een spiegel voor, of ze nu waargebeurd zijn of niet. Dit jaar nodigt TAZ zestien experts uit om aan de hand van fictie en non-fictie in dialoog te gaan over wat er in de samenleving leeft. Elk thema wordt twee keer besproken - via fictie en via non-fictie - door een panel van twee deskundigen.

Moderator: Phara De Aguirre.
Gasten: Naima Cherkaoui, Luc Cortebeeck.
Boeken:
Het tij keren van Joke Hermsen en Gratis geld voor iedereen van Rutger Bregman.
Intermezzo:
M. & Mink (spoken word & piano) (Zie ook Emma inviteert).

In Het tij keren bespreekt filosofe en schrijfster Joke Hermsen het leven en werk van filosofes Hannah Arendt en Rosa Luxemburg, met een blik op de toekomst. Welke inzichten uit het verleden kunnen we recupereren?

Auteur en historicus Rutger Bregman pleit al enkele jaren voor radicale ideeën die onze wereld kunnen verbeteren. In Gratis geld voor iedereen (zie ook De Leesclub: Gratis geld voor iedereen) vraagt Bregman o.a. voor een basisinkomen voor iedereen.

Naima Cherkaoui is politicoloog en de auteur van het boek Racisme. Over wonden en veerkracht.
Luc Cortebeeck
was van 1999 tot 2011 nationaal voorzitter van het ACV, dat jaar werd hij vicevoorzitter van de Raad van Bestuur van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en in 2017-2018 was hij voorzitter. Recent kwam zijn boek Er is nog werk, over de grondslagen van werk in de wereld, uit.

Het thema `hebzucht en solidariteit` komt ook aan bod in Non-fictie: Hebzucht en solidariteit met Rachida Lamrabet en Vera Dua.