ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Rechtszaak tegen de dood: proces + vonnis

Exclusief - Opening TAZ

2018 TAZ (Theater Aan Zee)
Rand - Creatie voor TaZ
Vredegerecht

Op de openingsdag van TAZ staat het leven met de dood centraal.

Op 25 juli 2018 om 14u vindt in het Vredegerecht in Oostende misschien wel de meest complexe assisenzaak ooit plaats: een proces tegen de dood. Kunstenaars Eva Knibbe en Bart van de Woestijne klaagden de dood aan en zij beriepen zich daartoe op Artikel II-62 van de Europese grondwet:

‘Eenieder heeft recht op leven.’

Het is geen gespeelde rechtszaak: alles verloopt volgens de regels van een echte strafrechtelijke procedure. Openbare aanklager Jean-Luc Cottyn zet persoonlijke getuigenissen om in een juridische aanklacht en Els Leenknecht zal optreden als advocate van de burgerlijke partijen. Omdat een eerlijk proces voorop staat, heeft ook de beklaagde een advocaat toegewezen gekregen: Walter van Steenbrugge. Verschillende getuigen en deskundigen zullen hun aanklacht of verdediging verwoorden, o.a. Wim Distelmans en Jean Paul Van Bendegem. Het hof van assisen wordt bij het beoordelen bijgestaan door een jury van twaalf door het lot aangewezen gezworenen. Niemand weet wat de uitspraak zal zijn.

Met de rechtszaak reflecteren Knibbe en Van de Woestijne over deze tijd, waarin het leven maakbaar en te controleren lijkt. De aanklacht belicht het onvermogen om ons te verhouden tot de ongrijpbaarheid van de dood. De makers bevragen daarmee de plek van tragiek in het westers denken en hoe die te delen met anderen.

De uitspraak vindt op 4 augustus om 11u plaats in het Vredegerecht.

De juristen
Het Hof is samengesteld uit:
  • de Voorzitter, die de debatten leidt, Paul Boudolf em. Kamervoorzitter in het Hof van Beroep Gent
  • Bijzitters: de Heer Lionel Dewulf em. Kamervoorzitter in het Arbeidshof Gent, en Mevr. Marie-Hélène Vanhonsebrouck, gewezen Stafhouder van de Balie Oudenaarde 
  • Ere procureur-generaal bij het Hof van Beroep Gent, de Heer Jean-Luc Cottyn, die het openbaar ministerie vertegenwoordigt en openbare aanklager.
  • Mter Els Leenknecht treedt op voor de burgerlijke partijen en Mter Walter Van Steenbrugge werd ambtshalve door de Voorzitter van het Hof aangesteld om de belangen van de DOOD voor dit Hof waar te nemen voor het geval de DOOD op heden niet op zijn proces verschijnt.

Getuigen ten ontlaste (getuigen opgeroepen door de P-G voor de burgerlijke partijen)

  • Mieke Beirinckx getuigt over de zelfmoord van haar vader
  • Melih Gencboyaci getuigt over het verlies van zijn huwelijkspartner (man) Mark aan kanker
  • Dolores Bouckaert, nierpatiënte en diabete, leefde jarenlang met de DOOD voor ogen, tot ze een nieuwe nier en pancreas kreeg.

Getuigen te laste (getuigen opgeroepen door de P-G voor de verdediging)

  • Willy Versluys reder visserijsector getuigt over het vergaan van vissersschip ‘Assannat’ met de dood van kapitein Maeckelbergh en machinist Bouba
  • Elke Du Bin verloor haar dochter Harte op 6-jarige leeftijd (14.01.2013) tengevolge aan een agressieve hersentumor

Deskundigen

  • Mevrouw Frédérique Vanassche, slecht nieuwsbrenger bij de politie, vele malen getuige van het leed dat de dood de achterblijvers aandoet.
  • De Heer Wim Distelmans brengt zijn onderzoek ten nadele van de DOOD, hij is een Belgisch oncoloog, hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel, voorvechter in België voor de erkenning van palliatieve zorg en voor de mogelijkheid om euthanasie te kunnen laten uitvoeren. 
  • De Heer  Jean Paul Van Bendegem brengt zijn onderzoek ten voordele van de DOOD, hij is een Vlaamse wiskundige, filosoof en als hoogleraar logica en wetenschapsfilosofie verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij was tevens decaan van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte aan de VUB van 2005 tot en met 2009 en is nog steeds deeltijds gastprofessor aan de Universiteit Gent.

De jury
Het Hof wordt aangevuld met 12 juryleden en 2 reserves.

Meer info: http://www.rechtszaaktegendedood.be/ 

Bekijk hier de uitspraak van de Rechtszaak tegen de dood: https://youtu.be/bK5QX8B4OBw
Rechtszaak tegen de dood
Rechtszaak tegen de dood
Rechtszaak tegen de dood
Rechtszaak tegen de dood
Tekening Rechtszaak tegen de dood
Tekening Rechtszaak tegen de dood
Tekening Rechtszaak tegen de dood
Tekening Rechtszaak tegen de dood