ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

The Congo Tribunal

2018 Fruitmarket, Langfilm
Film
cc De Grote Post

The Congo Tribunal onderzoekt de oorzaken van de burgeroorlog in Congo, die in 20 jaar tijd al meer dan 6 miljoen mensen het leven kostte. De Congolozen lijden maar de misdadigers blijven ongestraft.

Theaterregisseur Milo Rau, artistiek leider NTGent en regisseur van o.a. Hate Radio, Five Easy Pieces en recent La Reprise, Histoire(s) du théatre, verzamelde voor deze documentaire slachtoffers, daders, getuigen en analisten van het conflict voor een unieke burgerlijke rechtbank in Oost-Congo. De documentaire brengt deze spectaculaire rechtzaken tot leven en creëert een inkijk op een van de grootste en meest bloederige economische oorlogen in de geschiedenis van de mens.

Een van de meest ambitieuze stukken politiek theater ooit opgevoerd.’ (The Guardian)

Afgelopen maart startte de campagne “Let’s create two, three, many Congo Tribunals” aan de Akademie der Künste in Berlijn. Meer info hier.

TEKST/REGIE: Milo Rau.
CAMERAREGISSEUR: Thomas Schneider.
DRAMATURGIE/EDITING: Katia Dringenberg.
MET: Sylvestre Bisimwa, Jean-Louis Gilissen, Vénantie Bisimwa Nabintu, Colette Braeckman, Gilbert Kalinda, Prince Kihangi, Séverin Mugangu, Jean Ziegler, Saran Kaba Jones, Wolfgang Kaleck, Saskia Sassen, Marc-Antoine Vumilia Muhindo, Harald Welzer en vele anderen.