ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Winterreise

exclusief

2017
Muziek
Fort Napoleon

Waarom zouden twee rockmuzikanten zich wagen aan een één van de monstres sacrés van de klassieke liedkunst? Adriano Cominotto en Pieter-Jan De Smet ontdekten bij toeval hun gezamenlijke liefde en bewondering voor de Schubert liederen.

Ze dompelden zich, met veel respect voor de originele partituur en de lyrisch-poëtische kwaliteiten ervan, onder in Schuberts `Winterreise`. Adriano op accordeon en Pieter-Jan als zanger werpen met deze verrassende combinatie een nieuw licht op het klassiekerepertoire. De `piano des pauvres` en de niet klassieke stem tonen meer dan ooit de universele kwaliteiten van deze Schubert-compositie. Hun interpretatie boet dan ook niets in aan diepte en gelaagdheid. Het is en blijft een poëtisch-lyrische muzikale trip die aantoont dat Schubert, samen met de toenmalige woorddichter Wilhelm Müller, singer-songwriters avant la lettre waren.

Voor de kenners is het een verrijking, en zeker een verrassing. Voor de niet-kenners een ontdekking. En voor de uitvoerders? Een engagement en eerbetoon, in een iets rauwere versie.

Zang: Pieter-Jan De Smet.
Accordeon: Adriano Cominotto.