ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Piste

Laureaat TAZ-KBC Jongtheaterprijs in 2017

2017 DeNWE Vorst
Theater - Jong theater
Astrid Van imschootschool / Basisschool Kroonlaan

Jong Theater, uit België en Nederland, neemt sinds het begin van TAZ een belangrijke positie in. Ook dit jaar geeft TAZ het podium aan een uiterst boeiend palet aan jonge makers. Jong Theater maakt kans om verschillende prijzen te winnen. Enerzijds de Sabam Jongtheaterschrijfprijs t.b.v. € 7.500 en anderzijds de TAZ-KBC Jongtheaterprijs, t.b.v. € 10.000.


Het publiek zit in een cirkel rond een lege vloer. Langzaam en met schaarse middelen wordt een piste gecreëerd waarin de voorstelling kan plaatsvinden: een duet tussen de performer en een pendule van vijf betonnen ballen.

Opkomend jongleertalent Michiel Deprez serveert geen spektakel, maar neemt je mee op een intiem, persoonlijk onderzoek. Waar velen zoeken naar zin en betekenis, is Deprez net gefascineerd door de afwezigheid ervan. Hij deconstrueert de bouwstenen van een klassieke circusvoorstelling, en geeft er een nieuwe interpretatie aan. Piste is een ervaring die je opnieuw en onbevangen laat kijken naar dingen die ogenschijnlijk gekend zijn, en je met verstilde verwondering terug de wereld instuurt.

Met: Michiel Deprez, Petra Eikelenboom.
Dramaturgie: Petra Eikelenboom.
Productie: DeNWE Vorst (Tilburg).
Met dank aan: Circuscentrum Vlaanderen.
Opleiding: 4e Bachelor, Master Fontys Academy for Circus and Performance Art, Tilburg, 2015.

Uit het juryverslag: 

Uit stof zijn we gemaakt en tot stof zullen we terugkeren. Of kan het bij nader inzien zaagsel zijn? Piste keert immers terug naar de essentie van het circus maar ook van het individu in het universum. Michiel Deprez – afgestudeerd aan de circusopleiding in Tilburg – toont een bijzondere maturiteit in de wijze waarop hij zijn eigen discipline – de jongleerkunst – ontleedt, de essentie daarin opzoekt en onderweg bijzondere mooie beelden creëert.
Van het uittekenen van de piste over het dansant jongleren met zaagsel tot het manipuleren van zware stenen ballen: het intiem persoonlijke staat naast het grote universele, lichtheid naast letterlijke zwaarte, stoffelijkheid naast onstoffelijkheid. En ondertussen zijn er daar die kleine knipoogjes, de glitterjas van de circusdirecteur, de lampjes die door de toeschouwers bediend worden. Deprez neemt de tijd, laat zijn publiek mee met hem en zijn materie langzaam één worden, en bereikt daarin een staat van zen.

Doorgedreven, ingetogen, secuur, puur: hier in Piste staat een maker die vertrekkende vanuit een eigen heel persoonlijk universum als jongleur uiteindelijk het grote universum van een zonnestelsel creëert. Waarin de mens slechts een stofje is. Of wat zaagsel. De laatste doet het licht uit.

Michiel Deprez toont een bijzondere maturiteit in de wijze waarop hij zijn eigen discipline van het jongleren ontleedt en met een puur en secuur materie-onderzoek het persoonlijke aan het universele linkt. Daarom roept de jury Michiel Deprez uit tot laureaat van TAZ-KBC Jongtheaterprijs.

Piste_MichielDeprez_c_LeontienAllemeersch_30072017_10.jpg
Piste_MichielDeprez_c_LeontienAllemeersch_30072017_09.jpg
Piste_MichielDeprez_c_LeontienAllemeersch_30072017_08.jpg
Piste_MichielDeprez_c_LeontienAllemeersch_30072017_05.jpg
Piste_MichielDeprez_c_LeontienAllemeersch_30072017_04.jpg
Piste_MichielDeprez_c_LeontienAllemeersch_30072017_03.jpg
Piste_MichielDeprez_c_LeontienAllemeersch_30072017_02.jpg
Piste_MichielDeprez_c_LeontienAllemeersch_30072017_01.jpg