ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Jed Martin

Première

2017 Artistes Associés Jed Martin
Theater
PMMK / Mu.ZEE

Als kind dacht ik altijd dat je er op een dag gewoon zou zijn. Hoe kon ik mij toen verbeelden dat ik je voorgoed kwijt was? Ik meende de luchten en de boomkruinen terug te zien van toen je mij in een kinderwagen de tuin rondreed. De vele bloemen in onze tuin herinnerden mij aan jouw schoonheid. Hun geur leek mij met jou te verbinden; ik maakte er honderden tekeningen van.

Wanneer Jed Martin veertig jaar is, schrijft hij een brief aan zijn overleden moeder. Toen zij zelfmoord pleegde, was ze even oud als hij nu. Gecombineerd met video`s over vergankelijkheid geeft de brief een indringend zelfportret van een hedendaags kunstenaar. Jed werd in 1975 geboren in de buurt van Parijs als zoon van een architect en een violiste. Aanvankelijk werkte hij als objectfotograaf, later oogstte hij succes in de beeldende kunsten met het fotograferen van landkaarten. Martin verhoudt zich vrijwel uitsluitend via zijn beeldentaal tot de openbaarheid.

Over Jed Martin
In Michel Houellebecqs boek La carte et le territoire is er een hoofdrol voor de kunstenaar Jed Martin. Jed Martin werd geboren in 1975 in de buurt van Parijs als zoon van een architect en een violiste. Zijn jeugd bracht hij hoofdzakelijk door met het tekenen van bloemen en landschappen. Na aanvankelijk als objectfotograaf te hebben gewerkt voor enkele agentschappen, boekte hij zijn eerste succes in de beeldend kunsten met het fotograferen van Michelin wegenkaarten. Met zijn schilderijen zal hij nog wereldberoemd worden. 

Productie: Artistes Associés Jed Martin vzw.
Concept: Ilse Joliet.
Coaching: Christine Desmedt.
Spel: Joseph Drouet.
Tekst: Ilse Joliet, Bart Van der Straeten.
Steun van en dank aan: les Ballets C de la B, Galerie KochXBos, Ilse Selhorst, Dirk De Wachter, Michel Houellebecq.

JedMartin_VideoPerformance_c_RadovanDranga_02082017_9.jpg
JedMartin_VideoPerformance_c_RadovanDranga_02082017_8.jpg
JedMartin_VideoPerformance_c_RadovanDranga_02082017_7.jpg
JedMartin_VideoPerformance_c_RadovanDranga_02082017_5.jpg
JedMartin_VideoPerformance_c_RadovanDranga_02082017_10.jpg
JedMartin_VideoPerformance_c_RadovanDranga_02082017_1.jpg