ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Willis Earl Beal

2016
Muziek
cc De Grote Post

Het pad van Willis Earl Beal kronkelt van ‘the American Army’ tot twaalf stielen en dertien ongelukken, van nobele onbekende tot een deal met XL Records, het label ook van Adele, Radiohead en XX.

Tijdens zijn omzwervingen in thuisstad Chicago verspreidde hij zelfgetekende flyers met ‘My name is Willis Earl Beal. Call me and I`ll sing you a song. Write to me and I`ll draw you a picture’. Zijn eerste stappen in de music business als het ware. In 2009 plaatste Found Magazine hem in de kijker en brachten ze een cd uit met zijn ‘home recorded’ songs. Sindsdien bracht hij zowat een plaat per jaar uit, een handvol ep`s en een stapel gedichten. Willis grasduint in blues, soul, folk, old R&B, punk, indie om uit te komen bij wat hem het beste paste: creëren!

‘He’s an impossible person, by all accounts - especially his own - but also an exceptionally expressive songwriter.’ (NME.com)

Hij verliet XL Records om zelf ‘Experiments in Time: the Golden Hour’ te producen, zijn laatste album ‘Through the dark’ verscheen bij het indielabel Tender Loving Empire. Dromerige muziek met rauwe gitaren, bas en piano, uniek, fascinerend, een indrukwekkende stem, dat is Willis Earl Beal.

MET: Willis Earl Beal and his taperecorder.

Vanaf 23u draait Jan Ducheyne plaatjes in het cultuurcafé van De Grote Post. Een immer verrassende muziekselectie van onze eigenste Monsieur Le Selecteur en zijn gasten. Tijdens het optreden doet hij er even het zwijgen toe, maar nadien vliegt hij er weer in tot de vroege uurtjes.