ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Literair Matinee / Dag Drie

2014
Literatuur
cc De Grote Post

Tijdens Literair Matinee staat telkens één auteur centraal, hij leest voor, vertelt, weidt uit ...

Interviewer van dienst is Carlos Alleene.
Hij presenteert sinds enkele jaren in Oostende het fel gesmaakte literair programma `Alleene bij Corman`. Alleene begon zijn journalistieke carrière bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. Nadien was hij chef cultuur bij het weekblad Spectator, literair criticus Het Volk, GPD-medewerker (Gemeenschappelijke Persdienst, Den Haag) en tenslotte mediajournalist en publicist.

Auteur Ann De Craemer sluit af in opperste schoonheid.

Jelle Vastershaeghe - veelzijdig allround pianist en geprezen improvisatietalent - brengt muzikale intermezzo’s.
Laat je vergasten op een fijn ochtendlijk (telkens om 10u30) literair intermezzo.

Dichter, romancier en essayist Marc Reugebrink is een Nederlander die al jaren in Gent leeft en werkt. Zijn oeuvre is al herhaaldelijk genomineerd of bekroond. Onder andere met De Gouden Uil voor Het grote uitstel. In 2010 kwam Menens uit en in 2012 Het geluk van de kunst, een essay bundel, bekroond met de prijs voor essay en monografie van de provincie Oost-Vlaanderen. Dit jaar verscheen de roman Het Belgisch huwelijk, een tragikomedie over een Hollander die met een Vlaamse trouwt en in haar niet alleen het meisje, maar een heel volk wil omarmen. Een boek over identiteit, verworteling en ontworteling. En over De Grote Liefde.

"Reugebrink laat zijn personages stuk voor stuk aan het woord en toont zich heel behendig in het schrijven van Vlaams. Zijn Vlaamse personages hebben de juiste taalmuziek. Er ontstaat een komische omkering: de altijd wat bedeesde Vlaming klinkt in Het Belgisch huwelijk natuurlijk en vlot, terwijl de enige Nederlander zijn taal voortdurend corrigeert, Nederlandse door Vlaamse termen vervangt en omgekeerd, en ten slotte het talige noorden kwijtraakt.” (De Standaard)

Interviewer: Carlos Alleene.
Column: Ann De Craemer.
Muzikaal intermezzo: Jelle Vastershaeghe.