ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Ignatz

Ontroerend Goed kiest

2014
Muziek
Fort Napoleon

Bram Devens, alias Ignatz (naar de snode muis in de komische strip Krazy Kat, °1910) noemt zichzelf een lo-fi-fascist.
Solo met gitaar, effect pedals en een occasionele digitale loop creëert hij intense, hypnotiserende muziek, song en soundscape, met roots in de oude blues- en folktraditie. Zijn muziek lijkt onvatbaar en had met gemak uit de compilatie der compilaties geplukt kunnen worden: Harry Smith`s superbe Anthology Of American Folk Music`. Maar dan met een flinke geut Velvet Underground.

Hij gaf zijn eerste plaat uit in 2006 en sindsdien verschenen tal van opnames. Een van zijn meest recente exploten is Can I go Home now?` (2013).

“Waar Devens zich vroeger indekte door geïmproviseerde non-teksten, sluipt er op ‘Can I Go Home Now` hier en daar een volledig verstaanbare tekstflard naar binnen. (…)
Het absolute hoogtepunt is ‘She Gets All That She Wants`. Dat lied heeft nog alles van de ouwe Ignatz – de ruis, de mompel – maar is daarenboven een perfecte romantische popsong, met een uitstekend twangy gitaararrangement. Het had een door allerlei schimmels aangetaste outtake kunnen zijn van ‘Nashville Skyline`, Bob Dylans meest soulvolle langspeler, maar het staat dus gewoon op deze zevende van Ignatz, fromBelgium.”
(Gonzocircus)