ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

De Leeuw van Vlaanderen/Een Tribute

2011
Theater - Jong theater
Fort Napoleon

Met Liv Laveyne en Sophie De Somere krijgt TAZ voor het eerst een vrouwelijk duo aan het roer van het Jong Theater op TAZ. Beiden hebben met het festival een hechte band.
Laveyne volgt het festival al vele jaren als journalist en recensent voor De Morgen en Knack.
De Somere werd in 2003 met theatergroep Ontroerend Goed laureaat Jong Theater.

"We hebben gekozen voor theater dat verrast, ontroert, schokt, verwondert, dat doet rillen, lachen, glimlachen, soms huilen.
We kozen theater dat niet alleen maar theater is omdat het zich los danst, zingt, musiceert, filmt en zelfs rolschaatst.
We kozen theater dat de puurheid van een steen eert, dat in de aarde wroet,  dat vleugels geeft.

We kozen theater dat jong heet niet alleen om de leeftijd, maar vooral omdat het jong van geest is. We kozen voor theater waarvan iedereen deugd zal hebben: een kenner, de liefhebber, de leek. Jong Theater dat gelijk het jodium in de zeelucht de geest opkikkert."

Op het einde van de tiendaagse rit worden de Jong Theatermakers en hun werk aan het bereidwillige oordeel van de jury onderworpen.
Op zaterdag 6 augustus om 19u in Club therminus wordt officieel bekendgemaakt wie de KBC Jongtheaterprijzen mee naar huis mag nemen.

De integrale filmklassieker De Leeuw van Vlaanderen (1985, regie: Hugo Claus) - naar Consciences gelijknamige boek - solo op scène brengen en dat in nauwelijks iets meer dan een uur tijd? Jonas Van Thielen doet het onmogelijke: hij speelt alle rollen van Jan Decleir en Julien Schoenaerts tot zelfs de zes lijntjes die Jo De Meyere zei in de film. En surplus geeft hij ook nog wat bijkomende weetjes en roddel mee.

Van Thielen speelt met volle overgave en werkt zich halfnaakt door bloed, zweet en tranen. Als een échte Vlaamse leeuw dus!

Van Thielen - je kent hem misschien als de gepeste Bert uit de tv-reeks 16+ of van zijn Hollywood-strapatsen in De Laatste Show - studeerde met deze voorstelling af aan de opleiding drama van het Lemmensinstituut.

Idee/Bewerking/Regie: Jonas Van Thielen
Coach: Steven Beersmans.
Tekst: gebaseerd op het filmscript van Hugo Claus.


* In openlucht met overdekte tribune. Aangepaste kledij wordt aangeraden.

 


 

 

 

de_leeuw_van_vlaanderen_c_kristien_verhoeyen_72_03.JPG
de_leeuw_van_vlaanderen_een_tribute_c_kristien_verhoeyen_72_01.JPG
de_leeuw_van_vlaanderen_een_tribute_c_kristien_verhoeyen_72_02.JPG
de_leeuw_van_vlaanderen_een_tribute_c_kristien_verhoeyen_72_04.JPG
de_leeuw_van_vlaanderen_een_tribute_c_kristien_verhoeyen_72_05.JPG
de_leeuw_van_vlaanderen_een_tribute_c_kristien_verhoeyen_72_06.JPG