ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Soms schrik ik van mezelf

Laureaat KBC Jongtheaterwerkprijs TAZ#2004

2004
Theater - Jong theater
Theater De Illusie

JTW is de verzamelnaam voor de verschillende voorstellingen van de theateropleidingen EN projecten van jonge theatermakers.
Ze zijn genomineerd voor de KBC-Jongtheaterwerkprijs en voor 2 Tartart-residentieprijzen.

Maarten Westra Hoekzema studeerde dit jaar af aan de afdeling Kleinkunst van Studio Herman Teirlinck.
Hij schreef een monoloog over een verlichte geest die zijn geniale systeem wil gebruiken om de mensheid vooruit te helpen. Maar de mensen zijn bang voor hoogbegaafden‚ omdat die hun illusies doorprikken en hen confronteren met verdrongen waarheden.Hij wordt uitgelachen en verketterd maar blijft in zijn missie geloven. In de sigarenboer vindt hij zijn enige echte vriend en leermeester. En dan is er nog het meisje van het Koffiehuis, zijn grote liefde, waar hij zich een prachtige toekomst mee voorstelt... Maarten Westra Hoekzema neemt ons mee in de paranoïde wereld van een misbegrepen genie.

`Westra Hoekzema, afgestudeerd aan de afdeling kleinkunst van Herman Teirlinck, brengt zijn monoloog met nauwelijks meer dan een gedempt spotje, rechtopstaand, armen strak naast zijn lichaam, vingers af en toe frunnikend aan de broek. Die sobere aanpak laat alle ruimte aan de tekst en dat getuigt van lef én vertrouwen in het eigen materiaal. Ondanks de vormelijke eenvoud blijft hij boeien door zijn publiek als volleerd demagoog te misleiden. Hij wekt achtereenvolgens medelijden, oprechte interesse en afgrijzen zodat wij, toeschouwers, achteraf moeten concluderen dat de titel Soms schrik ik van mezelf in grote mate ook voor ons opgaat.` (De Morgen, 9/8/2004) 

Winnaar KBC Jongtheaterwerkprijs TAZ#2004

`De jury reikt de KBC-Jong Theater Werk-prijs ten bedrage van 2.500 euro uit aan Maarten Westra Hoekzema voor de monoloog Soms schrik ik van mezelf. Met deze zelfgeschreven monoloog bewijst Hoekzema, die dit jaar afstudeerde binnen de optie Kleinkunst van het Herman Teirlinck Instituut, dat hij ondanks zijn leeftijd reeds over bijzonder veel métier beschikt: zijn knap geconstrueerde tekst en uitzonderlijke spelbeheersing fascineerden de jury en wekten de indruk dat Hoekzema meer ervaring heeft dan hij in werkelijkheid bezit. Soms schrik ik van mezelf is een beklijvende monoloog over hoe achter een schlemiel een machtsgeil personage schuil gaat en vice versa. De jury zat 50 minuten aan haar stoel  gekluisterd.`

website Maarten Westra Hoekzema