ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Osvald

Première

2004 vzw Saignant
Theater
Theater De Illusie

Osvald vindt zijn inspiratie in Spoken (1881) van de Henrik Ibsen.

Osvald is de zoon van hoofdfiguur Helene Alving.
Om een lang verhaal kort te maken: al of niet erfelijk belast, getormenteerd door existentiëel onbehagen en neuroses vraagt Osvald, in het slot van het stuk, euthanasie aan zijn moeder. Spoken kent een open einde.
We weten niet of de moeder het doet. Voor Wennie deed ze het niet. Hier begint Osvald’s nieuwe leven. Het is duidelijk dat hij vastzit. Waar of hoe is van ondergeschikt belang. Zijn kompas is volledig verdraaid. Ritueel herbeleeft hij zijn verleden.

Scènes en belevenissen uit zijn kleutertijd, kindertijd, puberteit en adolescentie, kortom alles van voor het trauma, worden vanuit een virtuoze imitatiedrang gereconstrueerd. Dit gebeurt cyclisch, laat ons zeggen vijf maal per dag. We krijgen één cyclus te zien. Maar vandaag gebeurt iets nieuws. Een nieuwe herinnering sijpelt door. Na zijn ‘eerste dood’ sloeg Osvald letterlijk op de vlucht. Tussen dat punt in de tijd en zijn uiteindelijk `vastzitten` is nog iets gebeurd.

Mondjesmaat komen we te weten wat voor Gruwel Osvald nog heeft uitge’spook’t.
Osvald is: de lichtheid van het spel tegenover een soort eeuwige stilte van een andere wereld. En toch is die wereld niet veraf.
Geen schrik hebben, gewoon een beetje toelaten … En lachen mag. Tuurlijk.

Tekst en spel: Wennie De Ruyck
Regie: Herwig De Weerdt
Lichtontwerp: Arne Lievens
Productie: VZW Saignant