ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

4.48 Psychosis

Laureaat KBC Jongtheaterprijs TAZ#2006

2006
Theater - Jong theater
Theater De Illusie

De Britse auteur Sarah Kane had nog maar vier toneelstukken geschreven toen ze in 1999, op 27-jarige leeftijd, zelfmoord pleegde door een overdosis te nemen en zich vervolgens op te hangen aan haar schoenveters. Het schokkende einde van een van de grootste schrijftalenten van haar generatie.

4.48 Psychosis was het laatste stuk, voltooid een week voor haar dood.
Liesa Naert, derdejaarsstudent aan het Gentse conservatorium, beet zich vast in deze rauwe tirade - een uitdaging waarvoor je als vertolker maar beter stevig in je schoenen kunt staan. Maar Naert is dan ook een natuurtalent, zo blijkt. 

Tekst: Sarah Kane.
Spel: Liesa Naert

Winnaar KBC Jongtheaterprijs TAZ#2006

`Er was aangekondigd dat 4.48 Psychosis van de Britse schrijfster Sarah Kane door Liesa Naert in het Nederlands zou worden gespeeld. Uiteindelijk werd omwille van praktische omstandigheden de oorspronkelijk Engelse versie weerhouden, en daar is de jury niet rouwig om. Liesa, die nog aan haar laatste jaar van haar opleiding aan het Gentse conservatorium moet beginnen, is nu al een virtuoze actrice. Haar monoloog, hoewel vormelijk conventioneel, greep naar de keel, en er was geen ontkomen aan. Of zoals één van de juryleden het verwoordde: “Liesa speelde de tekst niet, ze is er ingekropen.” De TAZ-KBC Prijs voor Jong Theater ter waarde van 6.000 euro gaat naar Liesa Naert voor 4.48 Psychosis.`

 

 

Reportage Focus TV - Prijsuitreiking TAZ#2006

4.48 Psychosis, Liesa Naert
4.48 Psychosis, Liesa Naert
4.48 Psychosis, Liesa Naert
4.48 Psychosis, Liesa Naert
4.48 Psychosis, Liesa Naert
IMG_5688.JPG
IMG_5841.JPG