ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Accident 2001

Stadsnomaden 1 / Laureaat Residentieprijs TAZ#2001

2001
Theater - Jong theater
Kursaal Oostende

"Ik heb één droom: dat is alles afbreken, ik wil van Europa een vlakte maken’. "Ik heb een bijl gekregen voor mijn verjaardag om mij te verdedigen op straat tegen de wereld." Een voorstelling met teksten die Joris schreef in één jaar tijd.

Van en met: Joris Van Den Brande.
Rits.

Winaar Residentieprijs TAZ#2001 

`Accident 2001 van Joris Van Den Brande krijgt door Theater aan Zee, in samenwerking met TarTarT en de Stad Oostende. een residentie aangeboden in hetzij Limelight Kortrijk, Kopergietery Gent, Stuc Leuven - zijnde de drie coproducerende kunstencentra - of door Theater aan Zee zelf. Op deze plekken kunnen de laureaten hetzij een nieuwe voorstelling maken, hetzij het gelauwerde project uitwerken tot een reizende productie. Bedoeling is ook dat deze projecten worden getoond op de volgende, zesde editie van Theater aan Zee.`

`IJzersterke, minutieus gekozen beelden is zeker ook het wapenfeit van Joris Van den Brande, derdejaarsstudent aan het Rits en zonder twijfel een van de revelaties van de eerste twee dagen van dit Jong Theater Werk. Van den Brande speelt zijn monoloog Accident 2001 in een ruimte op de bovenverdieping van het Casino Kursaal. Hij gebruikt niet veel meer dan zichzelf, vertelt onthutsend confronterend en niet gespeend van ironie over anorexische meisjes, racisme, zijn relatie met zijn moeder. Zijn droom is alles afbreken, bekent hij en je gelooft hem, want Accident 2001 balanceert akelig op de grens tussen persoonlijke realiteit en fictie. Van den Brande kijkt de toeschouwers brutaal in de ogen en creëert daardoor een onbehagen, een confrontatie die tot in de maag gaat. Wanneer hij in een ruk de reusachtige overgordijnen opentrekt, en achter hem plots het beeld van het strand vol mensen als krioelende mieren opdoemt, wordt het scherpe contrast tussen de eenzaat die de jonge regisseur vertolkt en de rest van de wereld plots ook grafisch. Sterk.` (De Morgen)

 

 

Accident2001.jpg
Accident2001.jpg
Accident 2001, Joris Van den Brande
Prijsuitreiking TAZ2001