ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

David Linx - Diederik Wissels Quartet

2010 Diederik Wissels Quartet
Muziek
Café Koer 2

Michael De Cock en Frank Vaganée (Brussels Jazz Orchestra) zijn centrale gast 2010. Ze presenteren eigen werk en nodigen artistieke verwanten uit.

Een Belg en een Nederlander, lichtelijk `ontheemd`.

Linx toeft in Parijs, Wissels in Brussel, maar samen hebben ze een muzikale heimat gecreëerd. Al bijna twintig jaar zoeken ze elkaar daar op. Ze namen ondertussen zeven albums op, die door de pers onthaald werden als `choc du moins`, `choc de l`année`, `disque d`émoi` ... In 2009 ontvingen ze de Grand Prix de Jazz van de Franse Academie Charles Cros.

David Linx werd verschillende keren uitgeroepen tot een van de beste Europese jazzvocalisten. Hij werd o.a. bekroond met de titel Chevalier des Arts et des Lettres in Frankrijk. Samen met het BJO maakte hij de cd `Changing Faces`, een prestigieuze productie in samenwerking met elf internationale toparrangeurs.

Wissels speelde al met grote muzikanten als Chet Baker en Toots Thielemans. Met subtiele creatieve composities en virtuoos pianospel maakt hij muziek die te origineel is om in een hokje te stoppen.

De samenwerking tussen David Linx en het Diederik Wissels Quartet wordt beschouwd als een van de meest vruchtbare in Europa, ze overstijgt met gemak het `eeuwige` dilemma tussen jazz standards en vrije improvisatie.

Deze voorstelling kadert binnen het E40-traject.