ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Wandeling Leopold II in O.

2009
Rand - Creatie voor TaZ
Stationsplein

Onder het motto `cultuur kent geen grenzen` stellen centrale gasten Jan Goossens en Arno Hintjes het programma van TAZ#2009 samen.

0p vraag van zowel Jan Goossens als Arno organiseert TAZ een wandeling, die je op sleeptouw neemt door- en langsheen het verhaal van Leopold II en ‘zijn Oostende’. 

Leopold II frequenteerde Engeland op regelmatige basis, en badplaatsen zoals Brighton of Eastbourne wisten hem danig te bekoren. Oostende. waar de koninklijke familie een residentie had, moest en zou ook zo`n mondaine badplaats worden met een pier, casino.  luxehotels‚ parken...
Leopold II realiseerde z`n droom, maar deed dit voornamelijk met bloedgeld dat hij verdiende door de uitbuiting van Congo. 

Tijdens de wandeling ontdek je waar Leopold II in Oostende zijn stempel nagelaten heeft. De gids is belezen en begeesterend, in de  eerste plaats als auteur van de betere non-fictie: Lucas Catherine. Hij kent de geschiedenis van Oostende door en door en voorziet een bijwijlen kritische noot.

In het kader van deze wandelingen wordt ook een boekje uitgegeven met een essay door Lucas Catherine en tal van prachtige archieffoto`s. Elke deelnemer aan de wandeling ontvangt dit boekje als herinnering. Het boekje wordt ook te koop aangeboden in het boekenstalletje van Boekhandel Corman op Café Koer aan 5 euro. Eveneens te koop in Boekhandel Corman (Wittenonnenstraat 38).