ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Ode aan James Ensor en Bob Dylan

Openingsconcert

2009 Arno, Ier & Gunter, Voces Maris, Camerata Ostendia, Arte Vocali, Canta Fideles, TAZ-Band
Muziek - Creatie voor TaZ
Vlaanderenstraat

Zestig jaar geleden is Arno Hintjens geboren.
Zestig jaar geleden is James Ensor van ons heen gegaan.
Het wereldberoemde schilderij van Ensor De Intocht van Christus te Brussel (1889) was voor Dylan de inspiratiebron voor zijn Desolation Row (1965), de slotsong op zijn legendarische plaat Highway 61 Revisited.

Ensor en Dylan zijn twee heel belangrijke figuren in het leven van Arno en hij wil hen eren met een uniek spektakel.

Met Ode aan Ensor en Bob Dylan schiet TAZ#2009 uit de startblokken.
Op 31 juli brengt een groot koor - bestaande uit verschillende Oostendse koren -  Desolation Row van Bob Dylan ten gehore ter hoogte van het Ensorhuis. Het wereldberoemde schilderij van Ensor De Intocht van Christus te Brussel (1965) wordt in het Getty Museum tentoongesteld, maar het koor wordt figuurlijk geruggensteund door een kopie/een wandtapijt op ware grootte en letterlijk door de TAZ-Band.

Serge Feys stak het nummer in een nieuw kleedje en begeleidde de koren. De link tussen De Intocht van Christus te Brussel en Desolation Row is onderwerp van speculatie. Sommigen beweren dat het schilderij dé inspiratiebron was voor Dylan, anderen denken dat er geen verband is. Wel zeker is  dat  Dylan en Ensor in de bovenste schuif van Arno liggen, dit unieke optreden is dan ook zijn tribute aan twee van z’n helden.    

Voor de koren het podium bestijgen, word je al ondergedompeld in de wereld van Ensor.
HOP FROG, de Ensor-fanfare van theatergezelschap FroeFroe. De muziek, de kostuums en de choreografie zijn geïnspireerd op leven en werk van James Ensor. Het resultaat is een excentrieke mix van theatrale fanfare-muziek, bevreemdende beelden en gitzwarte humor.

Met: Ier & Gunter o.l.v. Dirk Ooms, Voces Maris, Camerata Ostendia, Arte Vocali, Canta Fideles
TAZ-band: Serge Feys (keyboards), Mirko Banovic (bas), Bruno Fevery (gitaar), Sam Gysel (drums).

Arno: “Ik denk dat Ensor bekender is in de wereld dan in zijn eigen land. De intro, de ouverture van het festival moet iets zijn met Ensor. In het Getty Museum in LA hangt een schilderij van Ensor L’Entrée de Christ. Ik heb een boek van dat museum, je ziet dat werk en daarnaast een nummer van Bob Dylan. Hij heeft een nummer geschreven daarop gebaseerd. Ik dacht: muziek, kunst… Waarom kunnen we daar niets mee doen? Dat nummer duurt twaalf minuten. Dat is de ouverture. Ik ga niet zingen, neen, de koren wel he.”

Met dank aan Bart Gielen - Firma Gibau (tapijtreplica)

Ode aan James Ensor en Bob Dylan (Dirk Ooms vanaf 0:19) + interview Luc Muylaert (vanaf 1:20)