ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Mystère / The Sedan Vault

2009 Mystère, The Sedan Vault
Muziek
Café Koer 2

Mystère is back!
Na een onderbreking van één jaar staat Mystère voor een derde keer op rij klaar om het TAZ-festival in te feesten op Café Koer. Speciaal voor deze editie herenigt dit tienkoppige combo uit Oostende zich om hun dansbare cocktail van ska, dance, reggae, ragga, rock, mestizzo, salsa en andere dingen op ons los te laten. The sky is not the limit. Party-live-music!

Mystère geeft hun volledige gage aan CKG Kapoentje uit Oostende. Een vzw die steun verleent aan gezinnen met jonge kinderen. Met dit bedrag zullen speciaal ontworpen muziekinstrumenten voor peuters en kleuters en een verkleedkoffer aangekocht worden.

Alexander Dekeyser: sax
Arne Speltincx: trompet
Benoit Benoit: percussie
Kris Bero: gitaar
Bram Vanhoucke: gitaar
Tom Compernolle: keyboard
James Demarcke: zang
Kevin Pierloot: basgitaar
Samir Djouama: zang
Ace Zec: drum

The Sedan Vault speelde al op Pukkelpop en Dour, in gevestigde concertzalen als de AB, Vooruit, Hof ter Lo, Soundstation, STUK en Muziekodroom. Ze deelden het podium met Sonic Youth, The Datsuns, Mono en Face Tomorrow.

Op hun nieuwe plaat is The Sedan Vault zijn ruwe kantje niet kwijt, maar Vanguard herbergt een nog rijkere sound en betere songs. Vanguard lijkt een conceptplaat, over de op- en ondergang van een terroristische groepering, met een ‘spoken word’ intro van niemand minder dan Arno Hintjens. Vanguard is een fascinerend opus dat vernuftige indierock koppelt aan subtiele toetsen en tegendraadse elektronica, donkere koperblazers en Oost-Europese strijkers. De beat pompt harder, de stemmen klinken melodieuzer, de gitaren zijn slimmer… Ook de enscenering ontsnapt niet aan de intrige: fotograaf Danny Willems, gekend voor zijn lange collaboratie met T.C. Matic, Arno en Front 242, werkte een fotoshoot in ware misdaadstijl uit om zo dicht mogelijk de Vanguard synopsis te benaderen. The Sedan Vault live is wild en energetisch en een tikkeltje ruw...

“De tweede plaat van The Sedan Vault is een bom.” (StuBru)

RUTGER MEEUWIS: gitaar/zang
FREDERIK MEEUWIS: basgitaar
MARIUS MEEUWIS: keyboard
JOHAN BUYLE: drums

Dit smaakt naar meer!!!!

De passage van Mystère op TAZ#2008 liet daar geen twijfel over bestaan. Mystère besloot om er opnieuw in te vliegen en nu precies één jaar later staan ze er weer. Met vijf nieuwe muzikanten en een handvol nieuwe nummers bestormen ze, nu al een vierde keer op rij, het geliefde podium van Café Koer. Sommigen verlieten de gelederen, anderen traden toe. Rijst de vraag: is dit nog altijd Mystère? Zeker en vast, maar misschien iets donkerder en mysterieuzer. Dus allen daarheen om u te laten meeslepen door het bigsound combo, dat een mix van dansbare ritmes, aanstekelijke melodieën en hier en daar een stevige gitaar riff op je afvuurt.

Samir Djouama En James Demarcke: Zang
Mathias Saesen: Gitaar
David Colameo: Bas
Tom Compernolle: Keys
Ace Zec: Drums
Gilles Frère: Percussie