ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Gembloux

2009 Koninklijke Vlaamse Schouwburg - KVS
Theater
Loods NMBS

Jan Goossens: centrale gast voor het theaterluik

Cultuur kent geen grenzen.

Jan Goossens (°1971) is een man met een missie: hij is een artistiek leider van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS), en ook als opiniemaker in verschillende media, een pleitbezorger van het progresieve gedachtengoed. Of het nu over bestuurlijke kwesties op pakweg federaal niveau: Goossens mengt zich graag in het debat en kan daarbij rekenen op zijn scherpe pen. Het zijn kwaliteiten die hij, als zoon van de voormalige hoofdredacteur van een krant en als broer van een politiek journalist, van thuis uit heeft meegekregen, of zo lijkt het toch. De jaren dat hij actief was als dramaturg - onder andere voor de Amerikaanse topregisseur Peter Sellars - zullen er wellicht ook niet vreemd aan zijn: dit is een man die van nature graag reflecteert en in debat gaat.

Ook de rol van centrale gast voor dit festivalprogramma heeft hij op die manier opgenomen: door in dialoog te gaan met zijn collega-curator Arno Hintjens, zanger en Oostendse Brusselaar. Gedreven door hun grote gevoeligheid voor een aantal gezamelijke thema`s - het leven in de stad, de Belgische politieke constructie, onze geschiedenis - kwamen ze samen tot een complementair programma van theater en muziek. Met één groot verschil: Goossens kent Oostende nog niet zo lang, terwijl Arno`s geboortestad nu eenmaal in zijn genen zit. maar dit staat de liefde niet in de weg, zo blijkt.

Op een vergeten kerkhof in Gembloux rusten zo’n 340 Noord-Afrikaanse ‘vrijwilligers’, tijdens WOII ingelijfd bij het Franse leger. De slag bij Gembloux richtte onder hen een waar bloedbad aan, maar toch lijken ze door de geschiedenis vergeten.

Ben Hamidou en Sam Touzani gingen op zoek naar ‘de waarheid’. Gembloux is ondanks het miserabele verhaal niet zwartgallig, maar onderhoudend en zelfs vermakelijk. Hamidou en Touzani zijn sublieme vertellers, hun spel wisselt tussen ironie en ernst. Met subtiele wijzigingen in hun lichaamstaal vertolken ze de protagonist, Mokhtar, en ook de grootmoeder, de mooie Laïla, en de hypocriete nonkel.

“Door deze intelligente constructie wint de voorstelling absoluut aan slagkracht. In die mate dat na afloop het hele publiek als één man recht springt, en de emotie door de hele zaal zindert.” (De Standaard)

Jan Goossens: “Nog zo’n signatuurproductie van de KVS. De eerste voorstelling waarmee we in Brussel een heel gemengd publiek bereikten. Er is dan toch iets dat we delen, WO II, of de herinnering eraan. Gembloux heeft duidelijk gemaakt dat het echt de moeite loont om te zoeken naar geschiedenis die verenigt in plaats van verdeelt.”

Tekst: Ben Hamidou, Nacer Nafti, Gennaro Pitisci, Sam Touzani
Regie: Gennaro Pitisci
Met: Ben Hamidou, Sam Touzani
Productie: KVS, Smoners asbl, Brocoli Theatre, Theatre de l’Escalier

FR met NL boventiteling

Deze voorstelling is uitgenodigd door centrale gast theater, Jan Goossens, artistiek directeur van de KVS. 

 


Gembloux 2 copyright Patrick De Spiegelaere.jpg
Gembloux copyright Patrick De Spiegelaere.jpg